En spårhund kan konsten att koncentrera sig

En spårhund är en hund som tränas i spårning. Detta är en hundsport som blir allt mer populär i Sverige, mycket för att hundarna tycker att det är hemskt kul att spåra. Spårning är den enklaste bruksgrenen att utöva själv och är man oerhört ambitiös så kan man dessutom tävla med sin hund i spårning.

Hundar är trogna och lojala och litar jämt på sin flockledare och har man en hund så är man själv dess flockledare. Hunden vill göra sin flockledare nöjd och lycklig vilket innebär att det i regel är relativt enkelt att inöva en hund, så länge det görs på rätt sätt. En spårhund bör tränas av en som känner till hur man lägger ut spår till hunden och det kan vem som helst lära sig genom allehanda spårningskurser. Att gå på kurs med sin hund är en härlig upplevelse som för hund och ägare närmare varandra.

När en hund spårar så bör den ges tämligen fria tyglar att söka var den känner spår. Det medför att hunden behöver en lång lina att springa i, istället för ett koppel, och en gedigen sele som gör att den kan dra på ganska bra utan att stoppas av ett besvärligt halsband.

Det finns en lång rad spårselar på marknaden och de viktigaste sakerna man måste tänka på är att hitta en hundsele med bra passform efter just din hunds mått, och att den ska vara gjord i sköna och slittåliga material. En riktigt bra spårsele kan man få glädje av i otaliga år, så det är smart att investera i något riktigt enastående.

Till skillnad från dragselen så är spårselen vanligtvis betydligt enklare i designen. En dragsele har remmar som dels löper framför hundens bringa och en som ligger kring dess bröstkort, sedan finns det ytterligare remmar som går runt ryggen och kring hundens svansrot. Vanligen sitter sedan draglinan eller kopplet fast i selen vid svansroten, eller vid selens sidor. En spårsele har endast remmar kring bringa samt bröstkorg men kan trots det komma olika modeller med mindre skillnader.

En spårhund brukar älska sin sele eftersom den förknippar selen med spårning. Ifall en hund inte trivs med att spåra så blir det svårt att bevara denna hobby, men nästan alla hundar älskar att spår och gör de inte det så brukar det bero på att de inte har lärts på rätt vis. En hund bör jämt undervisas med mycket klara order och massor av uppmuntran.

Det finns flera oliks saker som man kan genomföra ihop med sin hund, allt från dressyr till utställningar, friluftsäventyr samt agility. Agility är hinderbanor för hundar vilket de tenderar att anse är oerhört underhållande. Vissa hundraser lämpar sig bättre för somliga sporter än andra. Border Collies är t ex väldigt duktiga på agility då de är så snabba och smidiga, medan en husky vanligtvis är bättre på att dra föremål efter sig. Klicka här för mer info

När det gäller jakt så är en drever vanligtvis utomordentligt bra och en blodhund brukar bli en oerhört duktig spårhund.