Hundselar finns i olika material och kvalité

En hundsele kan användas för olika syften, och idag finns det mängder av olika varianter. Man brukar kunna dela upp selar i två huvudsakliga kategorier – spårsele och dragsele, men därpå finns det också selar som helt enkelt fungerar i utbyte mot hundhalsband.

Ett hundhalsband funkar ok på många hundar, men man ska vara medveten om att skador som whiplash kan drabba hundar om man drar för hårt i deras halsband. Det är heller inte särskilt tillfredsställande att bli ryckt i halsen vilket kan göra att hundar drar ännu mer än nödvändigt i ett försök att undkomma sitt halsband. Med hjälp av en sele blir det både enklare att dirigera sin hund och – framför allt – betydligt skönare för hunden.

Hundselar avsedda för spårning, så kallade spårselar, nyttjas när man tränar sin hund i spårning. Hundspårning är en mycket folklig hundsport som engagerar flera människor samt hundar i Sverige. En spårsele till hund brukar bestå av en tjock rem som sträcker sig över hundens bröstkorg och en som löper över dess bringa. Kopplet brukar fästas i en ring på ryggen. När en hund spårar blir den oerhört uppspelt och således kan det vara bra att ha en spårlina till så att hunden har möjlighet att löpa omkring förhållandevis öppet.

Det finns också behov av duktiga spårhundar inom polisen och i vissa regioner genomför man spårhundsutbildningar. Dessa kan hjälpa polisen att få fast brottslingar på flykt eller narkotikabrottslingar.

En dragsele skiljer sig från en spårsele i det att den består av ännu fler remmar för högre bekvämlighet för hunden. Draghundar arbetar hårt och med viss tyngd så här är det ännu viktigare att man verkligen har en hundsele som passar hunden perfekt. En dragsele ser ut som en spårsele men har också remmar som löper över hunderns rygg och runt dess svansrot. Vanligtvis finns haken för dragkopplet baktill, vid svansroten, men i en del fall fäster man istället vid hundens sidor.

Dragselar kan man nyttja till en rad olika ändamål, allt från spann till släde, pulka och vagn, men även särskilda cyklar. Hundintresset är stort i Sverige och med det utvecklas allt fler sporter där hundar har en viktig roll. Att cykla runt via somriga vägar, dragen av sin hund är en syn som inte kommer att vara allt för udda inom en snar framtid. Det bästa är att hundarna älskar motionen lika mycket som den som får åka cykel där bak.

Hundselar används även till ledhundar som hjälper äldre och funktionshindrade människor i samhället.