Hundsele är skönare för hunden

Den hund som bär en hundsele behöver ej nödvändigtvis vara oregerlig för ett vanligt halsband. En hundsele är istället ett snällare sätt att dirigera sin hund utomhus än vad ett halsband är. Hundar kan även få nackskador av vanliga halsband som används felaktigt.

Hundselar kan se ut på flera annorlunda sätt och varierar naturligtvis i både kvalité samt pris. Vilken variant av hundsele man köper beror på vad den ska användas till och vilken typ av hund man har. Vill man ha en promenadsele till sin lilla chihuahua så handlar man en avvikande sele mot vad den som vill ha en dragsele för sin dobermann gör.

Att gå ut och promenera med en hund i sele är inte nödvändigtvis lättare än att ha dem i halsband, hundar är rätt så starka också i kroppen, men eftersom en hundsele är så mycket skönare för hunden kan det hända att den känner sig mer belåten med en sele och således drar mindre. Vissa hundar drar nämligen för att försöka ta sig loss från det obekväma halsbandet.

Spårning är en oerhört omtyckt sport bland hundägare, hundar gillar att spåra och lär sig fort, vilket gör det till en roande sport för både hund och ägare. En spårsele är bra att ha så att hunden har möjlighet att springa och spåra öppet i frånvaro av ett irriterande halsband kring halsen. Åt sin spårsele är det effektivt att ha en spårlina så att hunden får springa relativt fritt när den spårar. En spårhund arbetar med full koncentration och ett stort mått av iver, så hämmande halsband och för korta koppel är sällan uppskattade.

Dessutom finns det också dragselar som är snäppet mer avancerade än spårselar. En hund som måste dra en tyngd efter sig behöver schysst stöd för kroppen för att främja dragningen och en skön sele som ej skaver. Det är enormt viktigt att tänka på att vara grundlig med hundens mått när man köper en hundsele, speciellt en dragsele, i och med den annars lätt klämmer, gör ont eller skaver. En kortpälsad hund behöver därutöver redigt med vaddering mellan remmar samt päls.

Dragselar innehåller de klassiska remmarna kring bröstkorg och runt bringan, men sedan löper det även remma över dess rygg och runt dess svansrot, allt för att ge hunden så bra stöd som genomförbart. Man kan låta sin hund dra en mängd olika objekt som slädar, skidor, pulkor, cyklar samt vagnar av diverse slag. En hund är sannerligen en bra kompis när man beger sig ut på utflykt i det gröna, inte blott som sällskap utan också som drag- och bärhjälp.

När man investerar i en hundsele så ska man självfallet se till att den kommer att passa den hund man avser den för, samtidigt är det angeläget att den är ordentligt vadderad och tillförlitlig nog för ens fyrbente kompis. De flesta selar innehåller läder eller diverse polyestermaterial och vilken som är bäst beror på ens behov. En bra sele kan hålla livet ut och brukar kosta ett par hundralappar. Det är en oerhört vettig investering.

Om man bryr sig om sin hund, dess välmående och bekvämlighet så är enhundsele ett gott alternativ till obekväma och emellanåt smärtsamma halsband. Om hunden drar i sin sele så behöver den tränas för ett strypkoppel kommer endast att åtgärda problemet temporärt, så småningom tränar den upp sina hals- och nackmuskler och drar lika mycket med stryphalsbandet som med det vanliga. Dessutom kan man skada sin vän med ett halsband, vilket man inte gör med hjälp av en välsittande hundsele.