Historisk redogörelse om ID-kapning

Med ID-kapning följde mord

Om man blickar bakåt i tiden så får man medge att ID-kapning var ett ännu tyngre brott i sin vagga än vad det är idag. Den som kapade någons identitet för 50-100 år sedan gjorde det för att denne behövde en egen, totalt ny, identitet – och för att stjäla någon annans tvingades man först eliminera offret vars identitet man ville åt. Kroppen var man tvungen att dölja väl därför att undvika att bli påkommen, men när det väl var gjort så kunde man anta den dödes namn, födelsedatum, personnummer och annan privat upplysning. Självklart fanns det annorlunda bakomliggande anledningar för denna typ av ID-kapning, men i regel låg drivkraften i att undkomma sitt eget öde; mer sällan handlade det om en strävan efter att bli rik.

ID-kapning via telefonen

När hemtelefonen hade blivit standard så började ID-kapningar att äga rum över telefonlinjen. Detta var det första teknologiska forumet för metodisk kapning av identiteter. Vanligast var att ID-kaparen ringde upp en utvald individ med löften om arv, vinst alternativt andra mångsiffriga belopp, och för att “vinnaren” skulle kunna erhålla dessa pengar behövde man personlig information för att verifiera denne. Gemene man insåg inte att information såsom personnummer, adress samt bankkontonummer var känslig – särskilt inte bredvid löften om snabb rikedom. Den bedragna förlorade i regel samtliga sina tillgångar, och fick i utbyte vanligtvis sitt liv slaget i spillror – medan de allra flesta ID-kapare kom undan. Idag sker så få som 7 % av samtliga ID-kapningsförsök genom telefon, i jämförelse med nästan 100 % för 40-50 år sedan.

ID-kapning genom soporna ledde till rekordförsäljning av pappersstrimlare

När folk hade fått tillräckligt med upplysning och varningar angående ID-kapning via telefon så minskade de drastiskt i antal, men under 1980-talet blev soporna istället ett av de huvudsakliga målen för brottet. Efter att mängder av fall uppdagades där ID-kapare helt sonika hade grävt upp känslig upplysning om intressanta personer ur deras sopor, blev pappersstrimlaren tvärt omåttligt omtyckt på kontor runt om i världen.

I boken finns en och bra checklista. Boken finns tillgänglig att låna som e-bok på biblioteken samt kan inhandlas på allt-fraktfritt.se. Klicka på bilden av boken för mer information.
Klicka här nu för mer data

Webben har gjort ID-kapning enklare än någonsin

Med internets storartade entré i våra liv är vår personliga information mer lättillgänglig än någonsin och hela tiden kapas identiteter, både i Sverige samt i resten av världen. Idag är hotet om ID-kapning jämt pågående, det kan hända vem som helst, var som helst och när som helst, och det har hittills inte funnits några enkla, effektiva och billiga sätt att skydda sig. Man har fått lita på den inte så tillförlitliga klassikern “Det händer inte mig”.