ID-kapning av företag

De bedragare som ägnar sig åt ID-kapning och vill komma åt de riktigt rejäla summorna ger sig på företag. Genom att attackera ett företag kan man komma över ofantlig stora summor pengar på extremt kort tid, bland annat genom att köpa varor i företagets namn som man sedan kan sälja för låga priser och tjäna storkovan. För företag är detta självfallet vanligtvis en dödsstöt och något man i regel har svårt att repa sig efter.

Vad gör ID-kaparen när den går på företag?

När en ID-kapare väljer att rikta in sig på att kapa ett företags identitet finns det många olika tillvägagångssätt, men det vanligaste är att skurken beställer kreditkort i företagets namn. Ifall ID-kaparen är organiserad och effektiv beställer denne flera olika kort samtidigt, vanliga exempel är IKEA-företagskort, Jula, Kjell & Co, Biltema, och förstås vanliga bankkort. Är det ett stort företag som attackeras så kan flera olika kort utfärdas i företagets anställdas namn – omfattningen vet egentligen inga gränser.

I boken förekommer en lång och bra checklista. Boken finns helt gratis som e-bok på biblioteken samt kan införskaffas på allt-fraktfritt.se. Klicka på bilden för mer tips.
Vill Du veta detaljer Klicka Här

ID-kapare beställer vanligtvis en ny omgång avancerade datorer, mobiltelefoner, skrivare, lasertoner samt annan teknologisk apparatur för skyhöga kostnader. Dessa säljer kaparna sedan vidare och lägger pengarna i egen ficka.

ID-kapare som går ännu längre anmäler öppning av filialer på skilda orter i ditt företagsnamn. Man utrustar filialerna till max med möbler, datorer, telefoner och andra varor. Varorna säljer kaparna vidare sedan – för det fanns ju aldrig en riktig filial. Man kan även slå upp en affär eller lager samt beställa varulager.

Summorna når enkelt många miljoner kronor inom loppet av några dagar och situationen blir en verklig mardröm för företagsägarna.

Semestertider är extra känsliga

Företag som står tomma är speciellt utsatta och under semestertider, vid jul samt högsommar, sker flest försök till ID-kapning av företag. Man ska se till att ha koll på sin post och sina lokaler, framför allt eftersom postvittjning är en vanlig metod för att komma över känslig upplysning om företag.

Märker man att post saknas ska man genast skärpa sina sinnen eftersom det kan betyda att ID-kapare sysslar med att kartlägga ens rörelse.

Viktiga länkar

Du som känner dig bekymmersam och vill veta mer om ID-kapning av företag kan dra nytta av följande länkar:

– Polisen (http://polisen.se/)
– Stöldskyddsföreningen (http://www.stoldskyddsforeningen.se/)
– Polisen Bedrägeri på Facebook (https://www.facebook.com/pages/Polisen-Bedr%C3%A4geri/546406245370971)
– Information om brottsbenämningen av ID-kapning (http://www.bolagonline.se/lagar/brb9.html)