Vad är ID-kapning samt dess konsekvenser?

Ett enkelt brott

Dessvärre är ID-kapning ett brott som allt fler kommer undan med. När brottsbenägna personer med hjälp av viss teknisk kunnighet inser detta så testar de sin lycka på andra människors bekostnad och går det fint, vilket det i regel gör, så fortsätter de i ett rasande tempo.

I boken finns en större och bra checklista. Boken finns helt gratis som e-bok i biblioteken samt kan köpas på allt-fraktfritt. Klicka på bilden för mer information.
ID-kapning

Livet slås i spillror

Offret för ID-kapningen kan lida i varierad utsträckning. Emellanåt är ID-kapningen mild, möjligtvis något litet köps i ditt namn för dina slantar, alternativt så registreras du på en webbsida alternativt ett forum utan din egen intention. Man har tur ifall det stannar vid detta, vilket det gör emellanåt. Ofta går det dock mycket längre och hela livet kan slås i spillror genom att man döms för brott man inte begått, alternativt helt ruinerats genom tömning av ens sparkonton. I värsta fall har också lån upprättats i offrets namn, lån som offret därefter sitter fast med.

En ökning väntas

Man väntar en explosionsartad ökning av ID-kapning, allt fler blir allt skickligare på att navigera online och i takt med att hela världen snart sköter allt mer on-line.

Kvinna fick fängelsestraff för sin godtrogenhet

År 2008 föll en lättlurad kvinna för en variant av ett så kallat Nigeriabrev. Efter att hon hade lovats miljoner av sin ID-kapare lämnade hon ut känslig information. Han skickade en oäkta check till henne på det belopp hon hade lovats och hon fick av banken den summa som checken visade utan problem. I utbyte mot pengarna skulle kvinnan återsända en någorlunda stor andel av den summa hon fått ut, vilket hon dessutom gjorde. Ett tag senare insåg banken att checken var förfalskad och kvinnan åtalades. Två års fängelse blev hennes påföljd.

Där det känns tryggt slås man hårdast

På stora, välkända försäljningssajter såsom Tradera, Blocket och eBay sker en hel del ID-kapning. Konton som varit inaktiva under en längre tid kapas och säljer varor under kontoinnehavarens namn. Eller nya konton öppnas via anonyma IP-adresser i kapade personers namn.

Det handlar vanligtvis om dyra varor som telefoner, datorer och designerkläder och när varorna uteblir så kontaktar sura kunder en inget ont anande ID-kapad person. Offren här är både köparen och “säljaren”. Under de dagar som det tar från insättning av pengar för produkten tills kunden anar oråd och tar kontakt med den person som står som försäljare hinner ID-kaparna undanröja de spår som möjligen skulle ha lett till dem.

Den vanligaste formen av ID-kapning

En av de allra vanligaste – och enklaste – formerna av ID-kapning är det där ett vanligt kreditkort används av en ickebehörig person. Idag medges köp med kreditkort ofta utan vare sig PIN-kod alternativt legitimation, särskilt på internet. Får man bara tag på ett kreditkortsnummer så kan man handla loss tills kontosumman tar slut. Under 2012 kapades 65 000 svenskars kontokort varpå en sammanlagt summa på 2,7 miljarder stals.