Bra Soda Stream reklam har skapat ett starkt varumärke

Soda Stream reklam har sannerligen ökat de senaste åren. Folk köper mer kolsyremaskiner än någonsin förr och det säger inte lite. Den första kolsyremaskinen för hemmabruk tillverkades 1903 av en engelsman vid namn Guy Gilbey. Gilbey fortsatte att spinna på sin uppfinning och så småningom kunde han sälja sin «Apparatus for aerating liquids» till högklassiga hem. Soda Stream blev senare namnet på hans maskiner, och ännu idag – 100 år senare – går den bäst säljande kolsyremaskinen under samma namn.

Fastän kungahuset och andra nobla hushåll hade egna sodastreamers redan under början av 1900-talet, så skulle det dröja till 50-talet innan Soda Stream annonsering skulle synas på den kommersiella marknaden. Då började allmänheten så smått få upp ögonen för att kunna kolsyra sina egna drycker, ungefär samtidigt som Coca-Cola lanserades i Europa.

Försäljningen gick likväl sakta. I ett efterkrigseuropa hade massor personer säkert andra prioriteringar och även om den unga generationen säkert ville ha kolsyremaskiner så var det, som alltid, föräldrarna som höll i pengarna. På 70-talet kom vändningen. Soda Streamers började säljas i mängder och ännu idag förknippas vanligtvis kolsyremaskiner i allmänhet, och Soda Stream särskilt, med 70- samt 80-talsnostalgi.

Kolsyremaskiner används inte enbart för att kolsyra vatten, man kan även framställa smaksatt bordsvatten eller egen läsk. Idag är efterfrågan på kolsyrade drycker enorm och vi är många som har släpat många tunga flaskor och backar, till största del fyllda med vatten, hem från butiken, bara för att tvingas bära tillbaka tomflaskorna för återvinning därefter.

kolsyremaskin

Idag känns det som ett onödigt slitgöra, onödigt, samt fel miljötänk. Alla dessa liter vatten måste ju komma någonstans ifrån och långa är deras transporter. Alla utsläpp från lastbilar och andra fordon kan undvikas, om man slutar köpa buteljerade drycker.

Men så är ju kruxet att vi älskar vår kolsyra, samt en smaksatt Ramlösa eller Loka är ju godare än vanligt, tråkigt kranvatten. Eller? Livsmedelsverket garanterar att vårt svenska kranvatten håller bra och säker kvalitet, vi har tillgång till ett av jordens renaste vatten, direkt i våra kökskranar. Trist att inte ta det tillvara. Med en kolsyremaskin kan man göra sitt kranvatten fullt av fräsch kolsyra och med lite aromer kan man få fram samma goda smaker som de man älskar i sin Ramlösa.

Fördelen med att smaksätta sitt eget bordsvatten är att man kan få det ännu godare genom att man själv kan besluta hur mycket eller lite smak man vill ha i. Aga saluför bordsvattenaromer, liksom Aromhuset, som har mångårig erfarenhet och stort utbud av smaker. Är man mer inne på läsk så producerar Soda Stream själv essenser, men det lite mer svårhittade märket Sonjo, har ett större sortiment på den svenska marknaden.

Soda Streams största konkurrent i Sverige är Wassermaxx från Aga. De producerar motsvarande produkter och när Wassermaxx vinner gällande aningen lägre priser så vinner Soda Stream på sitt namn och sin erfarenhet. «Get busy with the fizzy» var en klassisk och framgångsrik Soda Stream slogan under 80- och 90-talen. Soda Stream reklam har sannerligen varit effektiv, och den står sig än idag.