En jämn vätskenivå håller dig sund och stabil

Det finns vatten i det mesta, jordens yta täcks till största del av vatten och människokroppens i särklass största beståndsdel är vatten. Fakta är att det inte finns en enda organism på vår jord som inte är avhängig vatten för att överleva. En person t. ex. dör på bara några dagar ifall hon inte får i sig denna livets dryck.

smaksatt mineralvattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

Rekommendationen som brukar ges till oss är att dricka omkring 1-2 liter vatten – utöver den vätska vi får i oss via maten. Ifall man svettas mycket, är aktiv, jäktad, är i varma klimat el. dyl. så ska man inta ännu mer än så. Få förstår vikten av det och slarvar med vattenintaget. De kortsiktiga effekterna av att inte få i sig tillräckligt med vatten är bl. a. slöhet, bristande koncentrationsförmåga, huvudvärk och lätt irritation.

När man jobbar är det inte alltid så enkelt att komma ihåg vattnet, antagligen känns en kopp kaffe som en mer logisk dryck när energinivån sjunker. Kaffe är vätskedrivande så gällande den så känsliga samt viktiga vätskebalansen är det en riktig bov. När energikicken från koffeinet har lagt sig så är man plötsligt än tröttare samt mer ofokuserad.

De långsiktiga effekterna av ett för lågt vattenintag är att kroppen blir mindre motståndskraftig mot virus och andra sjukdomar. Man drabbas också av de kortsiktiga effekterna ofta vilket leder till att man antagligen ser sig själv som en person med låg energi och dålig kompetens att få saker uträttade. Man vill helst ta det lugnt och undgå anstränga sig för mycket. Det är ett destruktivt mönster, speciellt när man tänker på att lösningen är så enkel. Det är ju endast till att inta mer vatten.

Vätskeintaget ska vara utspritt i flera mindre intag med jämna mellanrum under dagens lopp. En vattenautomat på jobbet underlättar för personalen att komma ihåg att dricka vatten regelbundet. Den gör det även lite roligare och godare att inta – i synnerhet om den är utrustad med dubbel kran och erbjuder både slätt och kolsyrat vatten. De flesta moderna vattenautomater har kylare så att vattnet alltid ska kännas friskt och svalt.

Kolsyrat vatten är uppskattat av massor, bubblorna ger en extra känsla av fräschör och efter intaget så känner man sig renad och uppfriskad. När man ser till handeln så säljs det idag massor av kolsyrat vatten, och bäst av allt säljer kolsyrat vatten som är lite smaksatt. Man har länge kunnat hitta bubbelvatten med smak av citron, men de senaste åren har marknaden svämmat över med kolsyrat vatten med mängder av annorlunda smaker att välja mellan.

Gert Strand AB heter det företag som bland annat säljer varumärket Aromhusetaromer för smaksättning av kolsyrat vatten. Strand har tagit fram 16 smaker av varierad sort – samtliga fria från både socker och kemiska sötningsämnen, och de har nått rejäla framgångar på kort tid. Nu har han tagit sikte på arbetsplatsernas vattenautomater och lanserar sex av sina smaker – äpple, granatäpple, hallon, blåbär, persika och melon – i ny, större flaska, med en noga framtagen pump för enkel dosering.

Man avgör själv hur mycket smak man vill ha på sitt vatten och doseringen går på en halv sekund. Med hjälp av Aromhusets smaker vid vattenautomaten på jobbet så kommer varenda personal ha lättare för att minnas att hålla vätskebalansen under kontroll – något som både arbetsgivare och medarbetare vinner på.