Ett billigare alternativ till Soda Stream heter Sodamaker

Sodamaker är en budgetvariant till de regerande kolsyremaskinerna på marknaden. Sodastream och Wassermaxx är kända märken som står för igenkännande, kvalitet och nostalgi, men deras billigaste modeller finns att köpa för från 500 kronor. Då ingår visserligen både kolsyrepatron samt vanligen dessutom en extra PET-flaska.

Sodamaker säljs på lågprisföretaget Rusta för så lite som från 149 kronor, därpå tillkommer kostnad för en kolsyrepatron på 198 kronor, samt ytterligare 49 kronor ifall man vill ha en PET-flaska i reserv.

När det handlar om huruvida Sodamaker är prisvärd så brukar kommentarer från användare lyda att inte är lika attraktiv som en dyrare modell, men att den gör jobbet och kolsyrar vatten fullkomligt okej. Hur pass robust den är, är svårt att säga.

Vi är flera idag som älskar kolsyrat vatten, och släpandet av tunga backar, flaskor samt burkar från affären är tröttsamt. Men en egen kolsyremaskin slipper man detta jobbiga släpande och har jämt tillgång till kolsyrat vatten hemma i köket.

Dagens kolsyremaskiner har en gaspatron som rymmer 425 gram kolsyra och kan ge bubblor åt upp till 60 liter vatten. När gaspatronen är slut så byter man ut den mot en ny hos sin återförsäljare, vilket kostar omkring 89 kronor. Gaspatroner från Aga och Sodastream är både tillförlitliga och lätta att få tag på, dessutom håller de nere priserna pga konkurrensen. Det finns dessutom andra kolsyrepatroner, men de är i regel svårare att få tag på.

smaksatt bordsvattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

Kolsyra är en gas med den kemiska formeln co2, så en kolsyrepatron kan också gå under namnen co2 cylinder eller gaspatron. När kolsyran kommer i kontakt med vatten så formar den små bubblor där koldioxiden stängs inne. Det är just dessa mindre bubblor som kittlar så skönt på tungan när vi dricker läsk alternativt mineralvatten. Med en kolsyremaskin kan man personligen bestämma vilken mängd bubblor man vill ha i sitt vatten.

Genom att kolsyra sitt eget vatten och göra sin egen läsk istället för att inhandla färdiga produkter bidrar man dessutom till en bättre miljö. Transporterna av kolsyrade drycker släpper ut mängder av miljöskadliga ämnen i vår atmosfär, och förpestar luften och vattnet som är så angeläget för allt levande. Därtill blir alla tomma burkar och flaskor till onödiga berg av sopor.

I Sverige har vi otroligt rent vatten. Det är vårt mest kontrollerade livsmedel och står sig väl i jämförelser med de ultimata flaskvattensorterna på marknaden. Vi har även, till skillnad från de flesta andra länder på jorden, ett överskott på vatten, så det är sannerligen något att ta vara på.

Bäst av allt är att detta kranvatten är omkring 1000 gånger billagare än det flaskvatten vi köper i affärerna. En liter kranvatten kostar mellan 1-1,5 öre, så trots att det medför en kostnad att införskaffa en kolsyremaskin och stundtals fylla på gaspatronen så tjänar man in pengarna efter ett tag, ifall man dricker mycket kolsyrat vatten.

Är man mer inne på läsk så blir det genast dyrare eftersom läskkoncentraten kostar en del. Fördelen med att göra sin egen läsk med en Sodamaker eller annan kolsyremaskin är, förutom bekvämligheten, att man kan variera sig i näst intill det oändliga.