Gör din egen cola med Soda Stream Cola

Cola-aromen från Soda Stream heter Soda Stream Cola. Coca-Cola är en läskedryck som sålts ända sedan 1895 efter att företaget The Coca-Cola Company grundades 1892. Receptet för Coca-Cola gjordes av en apotekare i Atlanta, Georgia som sålde det för 2300 dollar till Asa Griggs Candler. Cola-smaken är omtalad över hela världen, men det tog ända till andra världskriget innan den skulle sprida sig till andra länder och göra sig omtalad som något av en amerikansk nationaldryck.

Coca-Cola är ett av världens mest kända varumärken och finns i mer än 200 länder. Man uppskattar att 98 % av alla folk på jorden vet hur Coca-Cola-logotypen ser ut. Lusigt nog lanserades Cuba-Cola i Sverige tre månader innan den riktiga Coca-Cola, detta var 1953. Före dess hade coladrycker varit förbjudna pga att de bestod av koffein samt fosforsyra. Idag finns Coca-Cola fabriken i Jordbro i Haninge och förser svenskar med inte mindre än 350 miljoner dryck varje år.

Det finns förstås en mängd konkurrenter till Coca-Cola runt om i världen, störst är Pepsi och de flesta människor har en given uppfattning huruvida Pepsi eller Coca-Cola gör den godaste colan. Coca-Cola ville länge förbjuda andra företag att namnge sina drycker till Coca-Cola, men till slut fick företaget ge med sig då halva delen av namnet är beskrivande och måste få användas för liknande produkter. Idag får andra företag alltså inrymma ordet cola i sina varunamn.

Coca-Cola finns i en mängd annorlunda smaker samt utföranden, allting från citron eller körsbärssmak till energispetsade drycker och drycker med vitamintillskott. Coca-Cola har även nått stora framgångar med sin Light- och Zerovariant som är helt fria från socker.

sodastreamer kolsyrat mineralvatten smakerläskvichy vattenmineralvatten

Idag kan man enkelt göra sin egen cola hemma i köket, med hjälp av en kolsyremaskin. Soda Stream producerar cola-essens, i både vanlig, Light och Zero-variant. Samtliga består av sötningsmedel, men enbart den vanliga innehåller också socker. Man har till och med producerat en specialutgåva av Soda Streams Jet-maskin som heter Soda Stream Jet Cola Edition där texten «My favourite Cola» finns skriven på maskinens flaska.

Genom att göra sin egen läsk så slår man ett slag för miljön. Flera och långa är transporterna med kolsyrade drycker och avfallet efter alla flaskor samt burkar känns onödigt när det finns bättre alternativ. En läskmaskin kostar mellan 500-2000 kronor och det finns förutom Soda Stream dessutom andra märken som t ex Wassermaxx att titta på. En kolsyrepatron räcker till ungefär 50 liter vatten och när den tar slut så byter man in den mot en full hos sin återförsäljare, det kostar ungefär en tredjedel av priset för en ny.

Soda Stream gör naturligtvis många andra essenser för läsk och det finns fler företag på den svenska marknaden som producerar goda essenser samt aromer för bordsvatten. Aga gör sina egna smaker samt Sonjo heter ett märke som bl a har fått medgivande av Champis att producera essens efter deras originalrecept på just Champis. Aromhuset har lång erfarenhet av tillverkning av bordsvattenaromer och de tillför vare sig socker alternativt sötningsmedel. Saftföretaget Bob gör läskessenser utan sötningsmedel men med någorlunda hög sockerhalt – som läsk generellt har. Soda Stream Cola är en omtyckt läskessens i Sverige.