Gott vatten på jobbet vinner allihopa på

För att överleva måste vi inta vatten. Människokroppen består till mellan 60-80 % av vatten och vätskenivån måste fyllas på väldigt regelbundet då den jämt sjunker när vi går på toa, svettas och till och med andas. Jorden vi bor på består till övervägande andel vatten och kallas i folkmun «den blå planeten» – av precis denna orsak.

När vi befinner oss på jobbet – vilket för de flesta av oss innebär en stor del av dagen – så är vi vanligtvis för upptagna med våra arbetsuppgifter för att minnas att fylla på vätskenivån tillräckligt ofta. Kanske stressar vi, vilket sannerligen medför att vi förbrukar mer vatten, och flera är vi som tar till kaffe när vi känner tröttheten tassa sig på.

smaksatt bordsvattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

Sömnighet, matthet, slöhet, försämrad fokusering och lätt huvudvärk är ofta indikationer på något så lättbotat som vätskebrist. Även intag av just kaffe – drycken vi tror ger oss ork – leder fort till vätskbrist då det är vätskedrivande, och får på så sätt motsatt verkan i det långa loppet. Ifall man inte dricker nog med vatten så blir man också mer mottaglig för sjukdomar och virus så att se till att vätskebalansen hålls ger goda effekter på både lång och kort sikt.

Detta börjar Sveriges arbetsgivare få upp ögonen för och allt fler låter installera vattenautomater på arbetet. En vattenautomat är betydligt mer lockande än en ordinär kran i ett trött litet fikarum. Moderna vattenautomater serverar lagom kylt, friskt, krispigt vatten hela dagen lång och plötsligt blir det ett nöje att gå och fylla på vätskenivån med jämna mellanrum.

Många av dagens vattenautomater har två kranar, en med vanligt slätt vatten samt en med kolsyrat. Det kolsyrade vattnet ger flera en ytterligare känsla av uppfriskning då det sticker härligt i mun och hals. Det är enbart att se till handeln så är det uppenbart att vi svenskar sannerligen har lärt oss att tycka om våra bubblor.

En annan konkret trend när det handlar om vatten är det enorma engagemang vi svenskar har fått för smaksatt, kolsyrat vatten. I inget övrigt land i världen dricker man så mycket bubbelvatten med smak som här och utbudet som finns är jämförelsevis stort. Vi gillar smak och läskande bubblor, men vill finna hälsosamma alternativ till sockrig läsk.

Gert Strand AB saluför aromer för kolsyrat vatten via varumärket Aromhuset sedan en tid tillbaka. De är fria från både socker samt sötningsämnen, men är på samma gång rika på smak. De har blivit oerhört populära bland privatpersoner och kan blandas i både köpt kolsyrat vatten samt hemkolsyrat. Det finns ca 20 annorlunda smaker, samtliga utförligt framtagna och avvägda.

Nu släpper Aromhuset sex av de populära smakerna i ny flaska. Den nya flaskan är avsedd att användas tillsammans med de vattenautomater som nämnts tidigare i texten. Flaskan rymmer betydligt mer än sin föregångare – hela 270 ml, mot de andras 30 – och är utrustad med en speciellt framtagen pump. Denna pump åstadkommer doseringen busenkel – ett pumptag för en vanlig 150 ml-plastmugg och 3-4 pumptag för att smaksätta en halv liter bubbelvatten.

Med hjälp av Aromhusets smaker vid vattenautomaten på jobbet blir intresset för små, regelbundna vattenpauser ännu större, vilket bidrar till såväl god atmosfär som höjd prestationsförmåga samt hållbar välbefinnande hos alla som arbetar.