Pigga upp arbetsplatsen med fräscht, smaksatt vatten – fullkomligt utan socker!

Anställda på arbetsplaster får i allt högre utsträckning tillgång till vattenautomater med fräscht och kylt vatten. Det är en minimal investering som skänker friskare samt alertare medarbetare som därutöver orkar uträtta mera.

Vi utgörs till mellan 60-70 % av vatten, det är en oerhört generaliserad siffra och beror till stor del på kroppstyp och ålder (äldre personer har mindre andel vatten i kroppen, liksom de med högre andel fett). Oavsett så behöver vattenförrådet ständig påfyllning. Vi bör inta åtminstone 1-2 liter vatten om dagen och ännu mer om vi tränar eller på övrigt sätt aktiverar våra kroppar. Värme och stress gör även att vi behöver dricka mer då vi avdunstar mer genom svettningar.

Drycker som te och kaffe är vätskedrivande vilket också medför att vattenintaget bör ökas, trots det är det få som dricker mer vatten enbart därför att de måste ha sitt uppiggande kaffe var dag. Det blir en ond cirkel då vattenbrist gör en seg och trött och försämrar ens förmåga att fokusera samt prestera. Går man för länge utan att fylla på vattenreserven i kroppen så kan det medföra huvudvärk, yrsel och så småningom darrningar och frossa. Efter endast några dagar utan vatten blir hälsotillståndet oerhört allvarligt – i varma klimat handlar det inte ens om dagar. Det är dock lätt att bota vätskebrist genom att helt enkelt inta mer vatten.

kolsyrat vatten smakersodastreamsodastreamer kolsyrat vattenbubbelvatten

Vattnet i kroppen fyller flera funktioner, allt från renare till transportör av näringsämnen, temperaturreglerare samt smörjare för leder. Hår, ögon och hud får mer lyster ifall vattennivån hålls uppe och fylls på tillräckligt med jämna mellanrum. Vattnet avdunstar hela tiden via svettkörtlar, andningsånga och urin.

Cheferna i Sverige har insett värdet av att skänka sina anställda tillgång till friskt, gott och lättillgängligt vatten. Vattenautomaterna idag har kylare och vanligtvis även en kolsyrekran för alla de som gillar bubblor i sitt vatten. Det blir en nyttig samlingsplats där man kan småsnacka med sina kollegor på samma gång som man friskar upp sig med en aning vatten.

Som privatpersoner handlar vi allt mer kolsyrat vatten och smaksatt kolsyrat vatten har sannerligen blivit populärt de senaste åren. Aromhuset har för privatpersonsbruk tagit fram 20 smaker för kolsyrat vatten som varken innehåller socker alternativt sötningsmedel och nu har man dessutom anpassat sex av dessa smaker för vatten på jobbet-automater. Smakerna kommer i praktiska pumpflaskor om 270 ml arom och i utbudet finns smakerna: hallon, blåbär, persika, melon, äpple samt granatäpple.

Pumpflaskorna är framtagna speciellt för att passa de vanliga vattenautomaterna ute på arbetsplatserna. Ett pumptag är lagom åt en mindre plastmugg på 15 ml, som man sveper på stående fot; och 4-5 pumptag räcker till en halvliters plastflaska som man t ex kan ta med sig till sin egen arbetsstation. Varje flaska med arom räcker till ungefär 58 liter vatten ifall den doseras i enlighet med anvisningarna.