Skaffa en carbonator och få kolsyrat vatten direkt ur kranen

Man kan idag erhålla kolsyrat vatten direkt ur kranen med en carbonator. En carbonator är en kolsyremaskin som fästs under vasken i köket, den håller ett aggregat och en gaspatron och för det kolsyrade vattnet rakt upp i en separat kran. Släpandet av tunga flaskor fulla med vatten är inte längre en nödvändighet.

Varje dag transporteras mängder av vatten över hela jorden. Vattnet framställs och förpackas och skickas därefter ut till diverse destinationer i stora, tunga lastbilar. Avgaserna som släpps ut från samtliga dessa lastbilar bidrar till föroreningen av vår miljö och alla tomma flaskor och burkar bidrar till onödigt avfall. Genom att installera en carbonator i hemmet bidrar man således till en bättre miljö och kan inta sin älskade Club Soda med rent samvete.

sodavatten

Det kranvatten vi har i Sverige håller fenomenal kvalitet och slår flera gånger flaskvatten i renhet. Det genomförs strikta, regelbundna kontroller av vårt kranvatten därför att säkra dess renhet, faktum är att kranvattnet är det livsmedel som är hårdast kontrollerat av alla.

En annan positiv aspekt med att ha kolsyrat vatten direkt ur kranen är att man spar slantar. Visst är det en investering att installera en carbonator, men dricker man mycket kolsyrat vatten så tjänar man in det på sikt. En carbonator för hemmabruk går att finna för 3-5000 kronor, men också betydligt dyrare. En gaspatron räcker till mellan 50-100 liter vatten och kostar 2-300 kronor, dock kan man byta in sin kolsyrepatron mot en ny när den är gamla tom och därmed komma betydligt billigare undan.

Kolsyremaskiner för hemmabruk har tillverkats i över hundra år, Sodastream var det första märket och är ännu i dag dominerande på marknaden. Dock har Sodastream fått konkurrens från Wassermaxx de senaste åren och idag producerar de relativt likvärdiga maskiner och slåss om kunderna. Sodastream brukar vanligtvis ha aningen bättre kolsyremaskiner, medan AGA, som marknadsför Wassermaxx är specialister på kolsyra.

En sodastreamer kostar mindre än en carbonator och skänker en lite fler valmöjligheter. Man kan lägga pengar på koncentrat för läsk för att smaksätta sitt kolsyrade vatten ifall man använder sig av en kolsyremaskin. Både Sodastream och AGA har sötningsmedel i sina aromer, antingen i kombination med vanligt socker alternativt som enda sötma. Gillar man riktigt socker i sin läsk så tillverkar saftföretaget Bob goda syrupar, sötade med socker. Ett annat bolag som har jobbat länge på att generera smaskiga aromer är Aromhuset. De använder varken socker eller sötningsmedel för att ta fram sötma, men ger det kolsyrade vattnet god smak.

Med hjälp av en carbonator kan man förstås addera smaker i efterhand om man vill ha sitt kolsyrade vatten smaksatt. Då fungerar processen i princip som när man åstadkommer saft. Det lämpar sig dock inte att göra läsk med en carbonator utan endast smaksatt bordsvatten.

En carbonator är okomplicerad att hålla efter men ska användas regelbundet så att inga dåliga smaker bildas i maskinen. Kolsyra är en fantastisk smakbärare så minsta lilla smuts eller olja som kommer i bekantskap med carbonatorn kan fördärva hela smakupplevelsen. Att ha kolsyrat vatten omedelbart ur kranen är en lyx som blir allt vanligare.