Smak av absint men utan alkohol

Kolsyrat vatten kan nu även ha smak av absint som ju är en smak som förknippas med en del klassiska konstnärer. Aromhuset har tagit fram en smak av kryddig Absint som är enkel att mäta upp med hjälp av kapsyl eller doseringspipett. Absint, med sin vuxna, eldiga smak samt lite bittra underton, spår grundare Gert Strand blir en intressant arom för de med mogen smak.

smaksatt kolsyrat vattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

Både Van Gogh samt Hemingway var kända för att gilla Absintens kryddiga smak. Som högalkoholhaltig dryck bestående nervgift som sades bilda bl a hallucinationer var det en dryck som gick hem i konstnärskretsar och bland bohemer. Vissa menar att det var just Absintens nervgift som drev konstnären Van Gogh till vansinne.

Idag finns det inget nervgift i Absint, men med en alkoholhalt som vanligtvis ligger mellan 60-70 % så behöver man föga för att känna sig yr i skallen. Smaken är otroligt säregen med en touch av lakrits, den kommer sig från de annorlunda kryddiga örterna som finns i receptet – bl a stjärnanis och malört.

Vanligtvis blandar man Absint med vatten så att den karakteriserande starka turkosa färgen vitnar samt blir oklar. Att dricka Absint rent bränner redigt i halsen, även om smaken fortfarande är oerhört god.

Nu kan man få smak av Absint utan en enda procent alkohol. Aromhuset har tagit fram en essens tillverkad på örtextrakt och oljor som smakar exakt som den Absint man får på Systembolaget, fast utan att bränna i halsen eller frambringa snurr i skallen. Smaken är kryddig samt eldig med en bitter underton vilket människor som har utvecklade smaklökar kommer att värdesätta.

Vill man så kan man prova att blanda en aning av Aromhusets Absint i groggen, dessa aromer passar inte enbart till kolsyrat vatten, utan kan experimenteras med till olika saker. Just Absint känns som en självklar arom att ha i dryck, men i regel behöver man inte låta sitt utforskande ta slut där. «Många av våra fruktiga smaker passar utmärkt som smakförstärkare i allting från te till grädde och bakverk.», säger Thomas Ström -säljare för Gert Strand AB som ligger bakom Aromhusets smakessenser.

Totalt sett har Aromhuset 16 annorlunda smaker i sitt utbud, allting från söta smaker, till syrligt fruktiga, exotiska och klassiska smaker som man kan mixa efter eget sug. Doseringen är enkel med hjälp av smakflaskans egen kapsyl eller medföljande doseringspipett och Strand rekommenderar att börja mäta upp 2 ml essens per liter vatten «Då ges man en tydligare smak än det man kan finna i butik.», säger han «Därefter kan man själv avgöra ifall man vill ha mer eller mindre i fortsättningen, eller vid olika tillfällen.», lägger han till.

Det smaksatta kolsyrade vatten man köper i affär idag är mycket populärt, men Strand anser att valmöjligheten ännu är oerhört begränsad. Allt detta kolsyrade vatten är enormt klent smaksatt och utbudet av smakvariationer är inte så stort som det skulle kunna vara. Då är det smidigt att smaksätta personligen och frambringa sina egna favoritkombinationer. Strand påpekar även att han söker nya återförsäljare av sina innovativa essenser.

Absint står bäst själv, smaken är redan så pass utvecklad och beprövad och skiljer sig tämligen radikalt från de övriga, mer rena smakerna. Men Strand tror att ifall man tycker om smaken av Absint så blir Aromhusets Absint blir ett välkommet sätt att smaksätta friskt, kolsyrat vatten.