Smakessens av hallon – fri fån socker

De flesta kan inte motstå smaken av hallon. Få smaker väcker så mycket nostalgi samt välbehag hos svenskar som smaken av detta underbara lilla bär. I Sverige växer det mycket hallon och flera är vi idag som köper hallon också när det inte är säsong. Frysta hallon är en populär ingrediens i den nya hälsotrenden smoothies, samt som smaksättare till allting från yoghurt till filmjölk, saft, marmelad samt glass. Hallonpaj är en lyx och avnjutes med fördel ihop med en klick grädde alternativt glass.

Aromhuset är ett företag som har tagit fram 16 olika aromer för smaksättning av kolsyrat vatten. Det kvittar ifall vattnet är köpt i flaska från affären eller om det är typiskt kranvatten som har kolsyrats med hjälp av en Sodastream eller Wassermaxx, aromerna används på exakt samma vis.

kolsyrat vatten smakersodastreamersodastreamer mineralvattenbubbelvatten

Thomas Ström, säljare för Gert Strand AB som ligger bakom Aromhuset, rekommenderar 2 ml smakessens per liter vatten, då blir smakeffekten större än det man finner färdigt i butik. Vill man enbart ana smak så doserar man hälften och vill man ha mycket smak så tar man i mer. Doseringen sker antingen med hjälp aromflaskans kapsyl, varje kapsyl rymmer 3 ml, eller med hjälp av en särskilt avsedd doseringspipett. Det är busenkelt att göra själv och resultatet går att finslipa efter egna önskemål.

Aromhusets smaker uppgår till 16 stycken och de kan med fördel blandas med varandra. Det finns allting från klassiska smaker såsom Citron samt Svart Vinbär till lite mer exotiska såsom Absint alternativt Toffee Kola (barnens favorit!) i sortimentet och endast fantasin sätter stopp för nya smakupplevelser.

Trots att Aromhusets smaker framförallt är avsedda åt att smaksätta kolsyrat vatten så innebär det inte att man inte kan använda dem även till annat. Just Hallon har så många användningsområden. Gör din egen glass med Aromhusets smak av Hallon, alternativt blanda ett par droppar i din naturella frukostyoghurt. Man kan till och med ge hallonsmak åt sin cheesecake med Aromhusets essens, ifall man doserar ca ½ kapsyl per dl smet så får man fram en tydlig smak av hallon.

Aromhusets smaker har fått brett genomslag på marknaden och mycket av det tror skaparen Gert Strand ligger i att aromerna varken består av socker alternativt kemiska tillsatser som sötningsmedel alternativt färgämnen. Produkterna saknar motstycke och fångar intresset hos alla som älskar goda smaker, men vill försöka hålla nere på sockerintaget. Artificiella sötningsmedel ger vanligtvis bristfällig eftersmak och dessa smaker känns verkligen naturligt fruktiga.

Kolsyrade drycker säljs som aldrig förr och idag säljs mer smaksatta kolsyrade drycker än naturella. Trots smakernas framfart i Sverige är det utomlands fortfarande tämligen tomt på smakmarknaden där man vanligtvis på sin höjd kan finna kolsyrat vatten med en touch av citron. Det tror Gert Strand kommer att ändras så fort nyheten om hur gott och uppfriskande det är med lite smak i sitt bubbelvatten sprids. Just Hallon, med sin friska och söta smak, är enormt härlig att ha som smak i sitt kolsyrade vatten.