Soda Stream Design – för den som föredrar attraherande design

Ett av namnen på alla Sodastreams kolsyremaskiner är Sodastream Design. Sodastream Design är stilrent designad i silver och svart och kommer vanligtvis med ett par PET-flaskor i plast och en Alco2jet kolsyreflaska. Just denna modell – Sodastream Design – har idag utgått ur många butikers sortiment, möjligtvis är det en utgående modell från Sodastream då den t ex inte finns i sortimentet på Sodastreams egen webbsida.

De kolsyremaskiner Sodastream marknadsför i dagsläget är dessa fyra: Sodastream Jet – Klassisk Design; Sodastream Genesis – Modern samt slimmad design; Sodastream Penguin – Enda kolsyremaskinen med glaskaraffer, och slutligen Sodastream Pure – Stil samt komfort.

smaksatt bordsvattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

En Sodastream Jet kan man idag enkelt finna för omkring 600 kronor, inberäknat PET-flaskor samt gaspatron. På andra sidan prislistan står Sodastream Penguin som går på ca 1800 kronor, inklusive två glaskaraffer och en kolsyrepatron. Mellan dessa prisklasser rör sig Pure- och Genesismodellerna. En billig kolsyremaskin är inte nödvändigtvis bättre än en dyr, men uppskattar man design samt fräcka detaljer kan man lägga en extra peng för en lite mer exklusiv modell.

Sodastream konkurrerar med en del övriga företag när det innefattar försäljningen av kolsyremaskiner, men det är Wassermaxx som är den största konkurrenten. Wassermaxx, som marknadsförs av Aga, erbjuder liknande kolsyremaskiner som Sodastream i omkring samma prisklasser. Vilket märke man väljer har mest att göra med individuell smak.

Wassermaxx säljer även sina egna kolsyrepatroner under företagsnamnet Aga. Aga har profilerat sig på marknaden som specialister på kolsyra och tillverkar kolsyrepatroner av precis samma storlek som Sodastreams Alcojet. Även ventilen är likadan – i enlighet med europeisk standard – så oavsett vilket märke man har på sin kolsyremaskin så fungerar bägge kolsyrepatronerna lika bra.

Det är någorlunda lätt att finna kolsyremaskiner idag, intresset är återuppväckt sedan dvalan under 90-talet och man kan finna sodastreamers i samtliga elektronikaffärer samt större varuhus. Alla som säljer sodastreamers säljer vanligen även kolsyrepatroner, men kolla upp så att de dessutom byter in gamla mot nya.

Att byta in sin kolsyrepatron mot en ny är billigare och vettigare än att inhandla nya hela tiden. En kolsyrepatron för moderna kolsyremaskiner från den svenska marknaden rymmer 425 gram kolsyra, vilket räcker till ungefär 50 liter vatten. Med tanke på hur billigt samt hälsosamt vårt svenska kranvatten är så är det en bra investering ifall man gillar kolsyra.

Det är inte bara för privatekonomin som en kolsyremaskin är en bra investering, utan också för miljön. Tunga transporter kör var dag omkring på våra vägar och släpper ut onödiga, miljövådliga gifter. Ifall man kolsyrar sitt eget kranvatten så slipper man bidra till detta. Dessutom slipper man en massa onödigt avfall.

Är man mer av en läskfantast så finns det också andra fördelar. Med tanke på hur många skilda företag som var och en producerar olika smaker på läskessenser så är möjligheterna i stort sett oändliga. Man kan prova fram egna favoritsmaker, eller enbart nöja sig med de redan existerande. Aromhuset, Sodastream, Aga, Bob och Sonjo är benämning på några bolag som producerar läskessenser och bordsvattenaromer.

Med en Sodastream är kolsyrat alltid färskt samt nära till hands, och man slipper släpa det med sig från affären. Soda Stream Design blev – både gällande användarvänlighet och design – Råd och Röns favorit i ett test som utfördes 2007.