Soda Stream Pure är en enastående kolsyremaskin

Det ligger en hel del tanke bakom designen vad gäller sodastreamern Soda Stream Pure. Med rostfritt stål samt slimmad form är den närmast en accessoar i ett modernt kök. Hela maskinen går i färgerna svart och silver och samtliga viktiga detaljer är i rostfritt stål.

Det finns sex modeller i Soda Streams nuvarande sortiment, Jet heter den mest basala modellen, som gör sitt jobb, och har lågmäld design. Penguin heter den dyraste modellen där mycket tanke ligger bakom just designen och istället för plastflaska har den snygga glasflaskor.

kolsyrat mineralvatten smakerkolsyrat mineralvatten essenserbordsvattenessenserläskkoncentratmineralvattensodavattenbordsvatten

En Soda Stream Pure kostar runt tusenlappen och då ingår två PET-flaskor och en kolsyrepatron, Alco2jet, med 425 gram kolsyra. Alco2jet har standardstorlek och räcker till att kolsyra ungefär 50 liter vatten. När kolsyrepatronen har tagit slut så lämnar man in den hos sin återförsäljare och får en påfylld mot 89 kronor. Att inhandla en ny gaspatron kostar över 200 kronor.

Soda Streams största konkurrent heter Wassermaxx och marknadsförs av Aga, som har gjort sig kända som lite av specialister gällande kolsyra. Aga producerar också carbonatorer, som är en lite mer avancerad variant av kolsyremaskiner. De små för hemmabruk kostar mellan 3-5000 kronor och installeras under vasken i ens kök. Från aggregatet går en slang som ansluts till en kran som installeras i vasken. Därpå har man kolsyrat vatten omedelbart ur kranen.

Det är självklart en betydligt större investering att införskaffa en carbonator, men en liten kolsyremaskin tar varken upp speciellt mycket plats alternativt är en överväldigande investering. Om man dricker mycket kolsyrat vatten så tjänar man in pengarna man lägger på sin kolsyremaskin relativt snart. Ifall man vill ha smaksatt vatten tar det en aning längre tid, men i det långa loppet blir ens drycker billigare.

En annan orsak till att skaffa en sodastreamer är att det svenska kranvattnet håller alldeles ypperlig kvalitet. Vårt vatten går under stränga kontroller för att försäkra oss högkvalitativt dricksvatten, och i jämförelse med buteljerat vatten är det därutöver löjligt billigt.

Det buteljerade vattnet och alla kolsyrade läskedrycker som vi är så glada för reser långväga därför att nå fram till våra närbutiker. Det utgör en hälsorisk för miljön som tydligen kan undvikas genom att vi använder vårt eget kranvatten som dricksvatten.

Med en kolsyremaskin piffar man upp sitt kranvatten med kolsyra på endast några sekunder och vill man smaksätta det finns det idag massor av alternativ. Soda Stream gör sina egna läskkoncentrat, det gör även Sonjo samt saftföretaget Bob. Är man mer ute efter smaksatt bordsvatten så framställer Aga några smaker. Aromhuset heter ett bolag som har tillverkat bordsvattenaromer i 35 år, de adderar varken socker alternativt sötningsämnen och har ett sortiment på hela 16 smaker.

Det är bestämt lättare att få i sig sin dagliga dos av vätska om det man dricker är smakligt, är det även miljövänligt samt skojigt att förbereda så har man allting vunnet. Barnen anser ofta att det är jättekul att vara med i kolsyreprocessen och själva få välja smak efter humör. Att en Soda Stream Pure tar upp så pass lite utrymme som den gör är bara ytterligare en sak i ledet av samtliga fördelar.