Soda Stream Refill – ett ekonomiskt val

Soda Stream Refill är en idé som går ut på att man lämnar in sin tomma gaspatron till sin återförsäljare när den är slut. För 89 kronor får man tillbaka en påfylld. Detta är en metod som både Soda Stream och Aga tillämpar, och som både konsumenten och distributören tjänar på. En ny kolsyreflaska kostar över 200 kronor ute i butikerna och det finns faktiskt ingen anledning till varför man skulle samla på sig en massa tomma co2 cylinders.

Soda Streams gaspatroner går under namnen Alcojet alternativt Alco2jet och består av 425 gram kolsyra, vilket räcker till ungefär 50 liter kolsyrat vatten. Agas kolsyrepatron innehåller precis lika mycket, därtill ser båda märkenas ventiler identiska ut. I enlighet med fast europeisk standard ska gasflaskor med likadant innehåll ha samma utformning så att inte explosioner eller andra problem ska uppkomma.

smakessensersmaker för mineralvattensmakessenser kolsyrat vatten

Vilken sort som är bäst är individuellt och omöjligt att svara på. Båda märkena är proffs på vad de gör, så någon större skillnad finns inte. Aga har dock utvecklats och kallas specialister på just kolsyra, medan Soda Stream med sin hundraåriga erfarenhet bär fanan för de bästa kolsyremaskinerna.

Den första maskinen för att producera kolsyrat vatten hemma skapades av en man vid namn Guy Gilbey, det var hans företag som senare skulle utveckla en gren för Soda Stream. Trots att patenten funnits så länge så dröjde det ända till 70-talet innan allmänheten fick upp ögonen för kolsyremaskinen på riktigt. Då blev det däremot galen efterfrågan och alla som «hängde med» skaffade sig en sodastreamer.

Intresset svalnade efter ett tag och under 90-talet såldes knappt några maskiner alls. Nu på 2000-talet återuppväcktes kolsyremaskinen och idag säljs de som aldrig förr.

Vi dricker även mer kolsyrade drycker än någonsin vilket tär på miljön som utsätts för påfrestning genom transportutsläpp. Våra ryggar frestas det även på, och vårt tålamod. Med allt släpande av tunga flaskor samt backar hem från affären, bara för att kånka tillbaka dem för återvinning en vecka senare, skulle få vem som helt vresig i längden.

Skaffar man sig en sodastreamer så undgår man både miljöproblemen samt släpandet. Man har därtill jämt tillgång till sina bubblor, oavsett veckodag eller tid på dygnet. Det kan vara en god idé att ha ett par kolsyrepatroner så att man har en i lager då man lämnar in den andra för Soda Stream refill. På så sätt står man aldrig utan kolsyra, då vattnet finns tillgängligt genast i kranen.

På tal om kranvatten så är det ännu en påminnelse om varför det är korkat att lägga pengar på buteljerat vatten. Svenskt kranvatten är enormt rent samt befriat från slaggämnen, då och då slår det till och med flaskvatten i renhet. Vill man ha sitt kolsyrade vatten smaksatt, som Loka alternativt Ramlösa som man hittar i affärerna, så kan man bara addera aromer efter smak. Aga gör goda aromer och likaså Aromhuset som har 35-årig erfarenhet. Fördelen med att personligen smaksätta är att man själv får välja hur mycket smak man vill ha i sitt vatten.

Att handla en kolsyremaskin för att i längden spara in några slantar är också klokt, speciellt ifall det är exakt mineralvatten man är förtjust i, för då tillkommer ingen extra kostnad för läskkoncentrat och vattenaromer, som kan vara relativt dyra. Soda Stream refill är även ett intelligent system för den som vill hålla i slantarna och tänka miljömedvetet.