SodaStream kan hamna i strid medd Coca Cola

SodaStream har plockat ihop 3714 tomma Coca Cola burkar och fyllt en stor bur för att exponera på hur miljödåligt det är att inte blanda läsken hemma i stället.

Coca Cola hotar SodaStream och kräver att deras burkar inte får användas i en av SodaStreams reklamkampanjer. I ett hotbrev från Coca Colas jurister till SodaStream hävdar Coca Cola att de äger alla sina aluminiumburkar och att ingen annan har rätt att utnyttja dessa. NNu går SodaStream till motattack genom att kungöra hotet världen över.

Detta är dårskap. Om Coca Cola hävdar att de har alla sina burkar då måste de ju också ansvara för att städa opp dem. Istället för att tacka oss för att vi plockar opp deras skräp får vi ett hotbrev från deras jurist. ”

Daniel Birnbaum, direktör på SodaStream

Kampanjen Coca Cola är bestört över innehåller burar fyllda med flaskor och aluminiumburkar. Buren ska symbolisera den miljöförstöring som läsk och vatten på butelj samt burk medför. I Sverige placerades buren i Kungsträdgården i Stockholm under våren samt budskapet på den svenska buren är att en genomsnittlig svensk familj på fyra personer förbrukar sammanlagt 3 714 flaskor och burkar på fem år. Alla dessa flaskor samt burkar kan ersättas av en endaste återanvändbar butelj från SodaStream.

sodastreamer kolsyrat bordsvatten smakerläskvichyvattenmineralvatten

Man kan tycka att SodaStream är mindre begåvade som går i batalj med jätten Coca Cola. Då ska man känna till att SodaStream i flera decenier själva angripit andra affärsverksamheter för att beskydda sitt monopol att fylla sina kolsyreflaskor.

Kolsyreflaskor är en förpackning {och SodaStream har förlorat i många länder. Men i Sverige har SodaStream just vunnit mot Vikingsoda i Tingsrätten mot alla odds samt fastän det finns EU-prejudikat.

Vikingsoda är en stor miljökämpe med läskmaskiner, kolsyra, läskkoncentrat och bordsvattenessenser.

Så Coca Cola har att välja. Går man i strid så är det mot en stridsvan antagonist som – i vart fall i Sverige – kan vinna även om de skulle förlorat i andra länder. Och dessa burkar är plockade i Sverige.

Mer info på:

http://www.cisionwire.se/sodastream/r/coca-cola-forklarar-krig-mot-sodastream,c9275471