Testa den fantastiska smaken av granatäpple

Granatäpple är en frukt som inte endast ser häftig ut, utan har också fantastiska egenskaper för hälsan. Granatäpple sägs förhindra cancer, då särskilt prostatacancer, och är fullproppad med C-vitamin, folsyra samt antioxidanter. Fastän allt detta är ändå det bästa med Granatäpple smaken. Frukten har ett hårt yttre hölje och inuti gömmer sig hundratals mindre röda pärlor, det är dessa som är själva frukten. Smaken är syrlig och frisk med en aningen bitter underton som gör balansen alldeles underbar.

sodavatten

Granatäpple växer främst runt Medelhavet och finns med i flera religiösa målningar och skrifter, den är dessutom vanligt förekommande i mytologi och anses på flera håll vara en gudomlig frukt. Trädet, som kan bli upp till 8 meter högt, blommar i juni-juli och under senhösten mognar frukterna. Det kan vara lite svårt att få ut de små fruktpärlorna ur det hårda läderaktiga höljet, men ett trick är att rulla frukten mot ett hårt underlag, därefter dela den på mitten och banka ut de små granatpärlorna. Granatäpple är utöver att äta som det är, även smakligt att ha i gröna sallader.

Med sin rika smak har Granatäpplet blivit ett populärt drinkkoncentrat som kallas Grenadin och är en betydelsefull ingrediens i flera klassiska drinkar. Koncentratet får en mycket stark klarröd färg samt väldigt söt smak.

Gert Strand AB har med sitt varumärke Aromhuset tagit fram 16 olika smakessenser för kolsyrat vatten, en av dem är Granatäpple. Alla aromer är naturliga smaksättare utan vare socker alternativt artificiella sötningsmedel, men otroligt rika på smak. Smaksatt kolsyrat vatten är idag populärare bland oss svenskar än det naturella bubbelvattnet, men Strand tyckte inte att det fanns nog variation av smaker samt smakstyrka bland de smaksatta sorterna han kunde hitta i butikerna.

Genom att använda Aromhusets essenser för att smaksätta sitt kolsyrade vatten så väljer man dels ett hälsosamt samt naturligt alternativ, helt fritt från kalorier, och dels ges man möjlighet att dosera exakt så mycket man själv känner för i stunden. Thomas Ström, som jobbar som säljare för Gert Strand AB, säger att 2 ml essens per liter vatten är en bra måttstock i början, då ges vattnet tydlig samt frisk smak, men likväl inte för stark. Efteråt rekommenderar han att man själv testar sig fram till sin egen perfekta balans. Doseringen är lätt, man tar bara den lilla flaskans kapsyl, som rymmer 3 ml, eller den avsedda doseringspipetten.

Samtliga 16 smaker går att blanda med varandra samt Granatäpple i kombination med Citron ger en alert smak. Just Granatäpple är med sin en aning bittra underton en rätt så vuxen smak, men Aromhuset har även speciellt framtagna smaker för barnen, samtliga fria från socker samt konstgjorda sötningsmedel. Vad sägs om t ex Toffee Kola, Jordgubbe alternativt Banan?

Bara för att dessa aromer har tagits fram som smaksättare för kolsyrat vatten så betyder det inte att de inte passar bra också till annat, man får låta fantasin strömma. Varje flaska smakessens innehåller 30 ml och räcker till ca 15 liter vatten, enligt angivna rekommendationer.