Viktigt att dricka mycket vatten under arbetsdagen

Vatten är jordens största beståndsdel, vilket även återspeglas i de organismer som lever här. Alla levande organismer på jorden är beroende av vatten och människan är sannerligen inget undantag. Våra kroppar har mellan 60-80 % vatten i sig och detta vatten fyller massor av olika funktioner – allting från temperaturregulator till smörjmedel och transportör av näringsämnen.

Vattnet lämnar våra kroppar på fyra skilda sätt – genom urin, avföring, svett och utandningsånga. Det är betydligt mer vätska som lämnar oss än vi oftast är medvetna om och att fylla på vätskenivån är enormt betydelsefullt. På bara ett par-tre dagar utan vatten är vi så svårt uttorkade att vi dör. Det kan jämföras med hur länge vi kan gå utan mat, vilket i vanliga fall är åtskilliga veckor.

kolsyrat bubbelvatten smakerkolsyrat vatten essenserbordsvatten smakerläskkoncentratmineralvattenseltersvattenbordsvatten

Naturligtvis är det inte vatten endast i rent vatten utan i nästan allt vi äter. Frukt och grönsaker t. ex. brukar innehålla 70-90 % vatten, så genom mat får vi i oss en hel del, dock långt ifrån nog. Experterna är en aning oeniga men om man dricker mellan 1-2 liter vatten per dag, utöver det man får i sig genom maten, så är man absolut på den säkra sidan. Om man svettas mycket, stressar eller tränar så bör man dricka ännu mer. Man kan inte jämt förlita sig på att törsten meddelar en när man bör fylla på vätskenivån då törst oftare är en indikator på ett överskott av salt alternativt socker.

Får man vätskebrist – vilket är en mycket vanlig åkomma – så brukar det i början visa sig genom att munnen blir torr, man känner sig antagligen en aning varmare, man blir slö, matt eller trött och man tappar sin koncentrationsförmåga. Därefter är det vanligt att man får huvudvärk och kanske känner sig lättirriterad. Få personer knyter dessa symptom till vätskebrist och tror vanligtvis att det handlar om riktig utmattning alternativt att man eventuellt är på väg att bli sjuk. Man dricker kaffe och får en kick och tror sig vara botad. Problemet är att kaffe är vätskedrivande och när energikicken från koffeinet har lagt sig så är man åter med ett ännu sämre utgångsläge än tidigare.

Vätskebrist är särskilt vanligt förekommande på jobbet. Man fokuserar hårt på sina arbetsuppgifter men glömmer att dricka med jämna mellanrum. Kaffekicken blir en vana och allting som oftast känner man sig slö och ofokuserad. Något som allt fler arbetsgivare idag inser är vikten av att förse sina anställda med friskt, gott och lättillgängligt vatten i en tilltalande miljö. Har man en vattenautomat med kylt vatten, både slätt och kolsyrat, så ökar intaget av vatten dramatiskt på arbetsplatsen. Detta gynnar givetvis både anställda och arbetsgivare på ett kortsiktigt och långsiktigt plan.

De flesta vattenautomater idag har två kranar – en med slätt vatten och en med bubbelvatten. Vi svenskar dricker mycket kolsyrat vatten och de senaste åren har intresset för smaksatt, kolsyrat vatten verkligen skjutit i höjden.

Aromhuset har gett ur 20 smaker för kolsyrat vatten, det är aromer som man personligen tillsätter sitt köpta eller hemkolsyrade vatten. Dessa aromer har gjort enorm succé då de motsvarar dagens höga krav på hälsosamma samt goda produkter genom att vara absolut befriade från både socker och sötningsämnen.

Nu lanserar Gert Strand AB – som ligger bakom Aromhuset – sex av smakerna i en större flaska som har pumpkork. Den är speciellt framtagen för att användas till vattenautomaterna som finns ute på arbetsplatserna och rymmer hela 270 ml arom, vilket räcker till ca 58 liter vatten.

Smakerna som har valts ut till detta nya format är äpple, granatäpple, hallon, blåbär, melon och persika. Det är desamma som de som finns i de mindre flaskorna men doseringen skiljer sig något. Ett pumptag är lagom åt 150 ml vatten – eller en normal plastmugg av standardsort. Vill man fylla en halvlitersflaska med smaskigt bubbelvatten så tar man i 3-4 pumptag av aromen.

Med Aromhusets smaker på jobbet så blir det ännu lättare att minnas det ack så viktiga vattnet.