Att renovera – saker att tänka på

Ifall man inte är väl förberedd inför renoveringen av ett hus kan det lätt sluta i en mardröm. Det kan vara något som man har längtat efter att få utföra, men även resultatet av en hemsk överraskning. Det är jämt bättre att renovera av egen fri vilja än att vara tvungen till det på grund av exempelvis mögel alternativt annan mikrobiell påväxt.

Det första man bör fundera på när man ska renovera sitt hus är hur mycket man kan och är redo att företa personligen. Hur lång tid får det ta? Hur stor del av huset ska renoveras? Att renovera hus kan innebära allt från att måla och tapetsera om till att praktiskt taget riva ur hela insidan av huset och ersätta det. Det är således enorma skillnader renoveringar emellan.

På senare år har gör-det-själv kulturen fått ett allt större genomslag. Det blommar upp allt fler byggföretag som erbjuder allt från hammare och spik till avancerade golvslipar – allting därför att den händige ska kunna bygga sitt drömhus.

Oavsett vad man ska utföra för renovering krävs det material i olika mängd samt prisklass. Det behövs även arbetsredskap. En bra idé är att ha lite is i magen när det handlar om material – om man ser renoveringen som en fortskridande hobby kan man ta det lite lugnt med att hitta de perfekta beslagen eller den rätta nyansen på sitt kakel i ens badrum till korrekt priser.

Vad gäller arbetsredskap så är det bra att tänka på vad man verkligen behöver handla och vad man kan vara utan. Vissa arbetsredskap kan man alltid ha användning av senare, men de är faktiskt inte så otaliga som byggföretagarnas reklamer vill påstå. Att handla det som man dessutom efteråt kan ha användbarhet av är bra för att kringgå en ocean av prylar som aldrig används.

Vissa företag hyr dessutom ut maskiner som annars skulle vara mycket dyra att köpa, och som är alldeles för bra för att vara utan under själva arbetet. Det är för den skull viktigt att man tänker till innan man drar igång med renoveringen, för att undkomma onödiga utgifter samt spill av tid. Att bygga om och överhuvudtaget utföra arbete i sitt hus tar vanligtvis lite längre tid än vad man har räknat med, speciellt om man ger sig in på saker som man antagligen inte har fullständigt hundra koll på.

Det är bra att ha tidsfristen i beaktande redan innan man börjar eftersom det annars kan sluta med att man har ett halvfärdigt badrum som inte funkar som det ska och är sönderstressad för att det som började som en hobby har börjat ta upp all vaken tid. Även de vackraste renoveringar är inte värt att må illa över – man kan anlita hantverkare. Länk till ytterligare info

När man renoverar utrymmen på grund av fukt och mögel är det angeläget att man ser till så att ventilationen blir bra, därför att möglet annars snabbt kommer åter. Mögelsanering som slutar med renovering är det mest effektiva sättet att helt bli av med möglet. Därefter skydda mot ny påväxt med hjälp av Tvärstopp alternativt Fulstopp.Det är dock vanligtvis väldigt dyrt, men vid riktigt allvarliga fall kan man få bidrag för att renovera och sanera.