Bli av med mossan på dina stenplattor på bästa sätt

Mossbeklädda stenplattor är inte det mest tilldragande. Det är ju inte nödvändigtvis så att samtliga anser att det ser romantiskt samt inbjudande ut med ett grönt mosstäcke. Det finns god anledning till att ta bort mossa på stenplattor om man vill ha en bedårande samt mysig trädgård. Med bra mossbekämpning så får man fina plattor igen.

Före du ser på järnsulfat till gräsmattan så är det viktigt att du betänker din arbetsmetod. Det är sällan intelligent att spraya på med järnsulfat samt vatten för att efteråt tänka sig att mossan då den har dött kommer att regna bort. Därutöver kan det färga plattorna.

Börja med att planera hur du ska eliminera mossan och därefter få bort den, och jobba därpå steg för steg för effektiv borttagning av mossa från stenplattor.

Eliminera mossa på stenplattor med bra mossbekämpning samt korrekt förhållningssätt

Bra mossbekämpning innebär att man dödar mossan som finns på plats samt skapar en omgivning där den icke längre trivs lika bra. Det är mestadels så att man ser mossa där det är ont om näring och det är således som man kan stödja gräset genom att gödsla redigt under vår samt sommar.

Men stenplattorna kan man ju inte gödsla och här handlar det mer om att hålla rent och göra det besvärligt för mossan att komma åter. Bra mossbekämpning börjar redan då du väljer stenplattorna som du skall lägga i trädgården. En ren och slät yta är inte lika inbjudande som ett poröst material med massor ihåligheter.

mossa gti

Tänk korrekt från början men misströsta icke om du nu tvingas röja mossa på stenplattor som har gott om ihåligheter samt ojämnheter. Det går att få dän mossväxten med järnsulfat och vatten eller Bensaltensid eller Fulstopp. Tro att du kan vinna över mossan och du kommer att vinna!

Viktigt att tänka på ifall du ska jobba med högtryckstvätten

När mossväxten på stenplattorna är död så vill man förstås spola bort den och det kan man enkelt uträtta med en högtryckstvätt. Men man ska vara vaksam då man väl börjar spruta på stenplattorna. Mossbekämpning av det här slaget kan leda till att mossan sprutar åt alla håll så beskydda ögon med ett gott ögonskydd då du jobbar.

Högtryckstvätten kan också skada stenar av poröst material. Om du skapar ojämnheter så ger du ju bättre grogrund för kommande mossa så jobba hellre maklig och låt järnsulfat plattor kan behandlas med göra större delen av arbetet.

Vanligtvis är det en god ide att handla en platt-tvättare som finns som tillbehör till högtryckstvätten.

När kommer mossan att vara borta för alltid?

Med en järnvitriol blandning så kan man komma långt men det är inte säkert att man kan röja mossa på stenplattor med en enda behandling. Järnsulfat, eller järnvitriol, för plattor ger goda resultat, men avhängig på hur mycket mossa man har att göra med så kan man behöva repetera behandlingen några gånger. Läs mer här järnsulfat mossa.

Detsamma om det är ljusa plattor och man icke kan tillämpa järnsulfat för det färgar, utan använder Bensaltensid eller Fulstopp. Samtliga preparat och järnsulfat finns billigt på allt-fraktfritt.se

Mossan försvinner ej för evigt men man kan hålla den i schack genom regelbundna behandlingar med bra mossmedel som är skonsamt mot dig och naturen men som hatas skarpt av mossan.