Det kan vara enkelt att utföra takrengöring själv

Med tiden blir tak samt tegelpannor slitna och måste rustas upp. Detta beror på att lavar samt mossa har fått fäste. Men det behöver icke vara så farligt som det ser ut och man kan uträtta takrengöring själv på ett ganska så lätt vis.

En taktvätt kan man nämligen verkställa med trädgårdsslangen och Takrengöring Turbo som innehåller bensaltensid samt vatten. Det är bara att klättra upp på en stege och spraya ut över taket. När mossan har dött så kan man raspa av den med en skrapa som har ett långt skaft alternativt tillämpa högtryckstvätt därför att tvätta bort. Alternativt låta den regna bort, tar 1-2 år.

Så lätt kan du åstadkomma din takrengöring själv

Klättra upp på stegen samt börja processa med den Bensaltensid mot mossa som du har köpt. Det finns annorlunda produkter och det är tydligt att en dunk som man tillsätter trädgårdsslangen till gör det enklare att spraya ut men man kan också blanda själv om man vill och använda sig av en spridarramp till vattenkannan, en ejektordunk från allt-fraktfritt.se eller lägga på i påläggsläge (kemläge) med vissa högtryckstvättar.

Före du gör behandlingen med Fulstopp eller Bensaltensid så kan du börja med att raspa av mossa som man enkelt får bort med en plastskrapa. Tänk på att tillämpa en skrapa som är gjord för takets pannor så att du inte skadar dem och så att du inte skapar sprickor som ger bra grogrund för ny mossa.

Skölja med vanligt vatten för att få dän den mossa som du har skrapat loss. Gör fräscht i hängrännan där allting smuts samlas. Nästa steg blir att bearbeta med blandningen. Då avdödar man alla sorters påväxt, ej bara mossan. Allt för vidsträckt att meddela här, en ta en titt på Fulstopp.com.

Viktigt att tänka på säkerhet då man utför en taktvätt

Det är angeläget att man har en god stege då man utför takrengöring själv. Det får icke bli svajigt då man står och sprutar och skrapar. Då det blir dags att behandla taket med Bensaltensid så ska man dessutom tillämpa sig av skyddshandskar och skyddsglasögon.

Arbetet på taket ser icke ut som då man vattnar gräsmattan med järnsulfat även om man får samma fina verkan. Mossan dör och man får lättare av den från taket. Behandlingen leder även till att man fortsatt slipper ny mossväxt.

Ifall du utför taktvätten med högtryckstvätt så är det väldigt relevant att du riktar tvätten på rätt sätt. Det är dåligt att spraya nedifrån och upp eftersom vatten då kan komma in under tegelpannorna. Här kan det alltså vara så att du behöver klättra upp på taket för att komma åt på rätt sätt.

Förvalta takets tegelpannor på korrekt sätt

Tänk på att skador på tegelpannorna inte är gott för taket. Arbeta på ett skonsamt vis och använd inte material som kan raspa sönder pannorna. Om du använder dig av järnsulfat och vatten på korrekt sätt så ska det inte krävas så mycket kraft för att få dän mossan. Mer data här mossa i gräsmattan.

En god takrengöring kan ta tid så tänk på att boka in det här arbetet samt taktvätt då du faktiskt har tid för det och ej behöver jäkta. Lär dig mer om ditt tak och hur det skall behandlas samt hur ofta för att avlägsna mossa på bästa sätt. Gör efteråt upp en plan för när du behandlar igen så att du vet precis när du behöver klättra upp och behandla takpannor igen kommande gång.