Har du drabbats av mögel i badrummet?

Att drabbas av mögel i badrummet är ett rätt så vanligt problem. Detta äger sin grund i att allt som mögel vill ha för att utöka nästan alltid finns i ett fullständigt typiskt badrum, om det är ostädat. Mögel trivs där fukt finns och växer helst till sig i diverse skrymslen och vrår, där städningen kanske inte jämt är den mest grundliga. För den skull är badrum, liksom odugligt ventilerade källare och vindar perfekta ställen åt mögel.

I badrum finns det också ofta gott av hudavlagringar och tvålrester i avloppsbrunnen i fogarna i kaklet. Det är sånt som mögel tycker om att inta. Ofta känner man en dålig lukt i anknytning med att badrummet, eller vilket utrymme det nu än må vara, drabbas av mögel. Man kan lättast karakterisera lukten som unken och att om man någonsin har känt den så vet man exakt vad det rör sig om när man känner den igen.

I badrum växer möglet gärna över kakel eller liknande släta material, eller i fogarna, utöver i alla skrymslen och vrån. Man kan se mögel som mindre svarta prickar, så kallat svartmögel. Detta kan vara ganska svårt att få bort, eftersom fläckarna gärna missfärgar kaklet, eller vad det än sitter på. Fulstopp

För att få bort mindre mögelfläckar över kakel samt i fogar kan man använda sig av diskmedel, tvättmedel alternativt något annat rengöringsmedel och gnugga noggrant på fläckarna. Avsluta med ättika för att förhindra att möglet återvänder med detsamma. Man kan också använda sig av klorin, men ge akt på att det är väldigt miljöfarligt! Det dödar dock av möglet ordentligt.

Ifall man har stora besvär med mögel i sitt badrum så ska man fundera på varför och åtgärda eventuella bristande ventilationer eller dylikt på samma gång som man dödar av möglet för att inte få tillbaka det omedelbart. Man ska dessutom se över golv och väggar så att det inte finns sprickor som låter möglet tränga in i väggen och ges grepp där man inte enkelt kan eliminera det.

Det definitivt ultimata sättet att bli av med mögel är att ta bort de angripna delarna och byta ut det med nytt material. Det tar inte endast hand om själva mögelsvampen utan också de hälsovådliga sporerna och gaserna som mögel avger, vilka ger både illa lukt och kan orsaka irritation samt symptomutveckling hos de som vistas i miljön.

Mögelsanering kan ske på andra vis också, ett av dem är så kallad fogging. Det krävs då en särskild apparat som hettar upp det mögeldödande medlet så att det förångas. Ångorna har lättare att leta sig in material och nå svåråtkomliga utrymmen än när man endast stryker på ett likadant medel. Man bör inte vistas i rummet när man utför sanering på detta sätt med tanke på att ångorna ofta är giftiga även för både människor och djur, inte bara mögel.

Just när det gäller badrum är det betydelsefullt att man håller rent för att man inte ska få mögel eller annan mikrobiell påväxt. Det är följaktligen en bra idé när man bygger badrum att se till så att det är lättstädat, också under badkaret. Samtliga ytor skyddas med hjälp av Fulstopp eller ännu hellre med hjälp av Tvärstopp. Rent och god ventilation är alltså fundamental för att slippa mögel i badrum.