Hur fungerar mossa GTI och tak GTI?

Järnvitriol alternativt järnsulfat som är en synonym beteckning används förhållandevis flitigt. Det här är ett medel som tar död på mossan och som kan användas på husets träpartier såväl som på gräsmattan. Men kan man bruka mossa GTI samt tak GTI på samma sätt? Svaret på frågan är både ja samt nej, det hela beror lite på vilken typ av järnsulfatprodukt som man väljer.

järnvitriol fasad

Järnvitriol till trä och mossa GTI till gräsmattan

Till att börja med så kan det vara bra att veta att produkter som är till för att processa trä vanligtvis kallas för järnvitriol och ibland med ytterligare en benämning. Det här är medel som kan göra mer än att få bukt med mossväxt då de likaså kan ge träpartiet en finare kulör. Med mossa GTI och tak GTI så är huvudsyftet att få bort mossa.

De här produkterna används icke på samma sätt vilket egentligen är ganska logiskt. Man kan ju inte ta sig fram över ett tak såsom man gör på gräsmattan och dessutom så krävs det lite andra egenskaper då man dessutom behöver betänka gräsets hälsa.

Se till att du köper korrekt produkt

Även om det rent praktiskt kan vara så att man använder sig av järnsulfat samt vatten och ingenting mer både för tak samt gräs så finns det annat som kan påverka användarvänligheten. Betänk att en järnvitriol som är särskilt till för gräset kan komma i en smart dunk som ger automatisk blandning.

Ska man vattna gräsmattan med järnsulfat så kan det skapa kolossal skillnad att använda sig av en produkt som är framtagen för detta. Att det därefter är så att man måhända sparar pengar på att själv mixa i en vattenkanna (100-200 gram järnsulfat till 10 L vatten) samt vattna ut med spridarbom är en annan sak. För den som inte har något emot att lägga extra tid på det här så kanske det går lika bra att blanda med ett preparat som är till för taket.

Det finns järnvitriolprodukter som har tillsatser som är speciellt bra då man ska behandla en veranda, träfasad alternativt trävägg. Dessa ska man välja då det där med estetik är betydelsefullt. Klicka här för mer info mossa i gräsmattan.

God planering är väldigt viktigt för en förnäm gräsmatta samt ett fint tak

Före du plockar fram den järnvitriol du har och börjar blanda med vatten för att tillföra järnsulfat till gräsmattan eller för att processa taket mot mossa så ska du betänka hur du ska arbeta och när. Det finns årstider som är särskilt lämpade för att attackera mossan och därutöver så kan det vara bra att upprepa proceduren mer än en gång per år.

Starta med att lära dig mer om din gräsmatta och ditt tak för att komma fram till när samt hur du bör vårda. Först efter detta så kan du se dig om efter korrekt mossa GTI alternativt tak GTI och handla denna online eller i en vanlig butik. Med en god plan så bör arbetet flyta på enkelt och bra och du kan sedan se fram emot goda resultat och en hemmiljö som är både sund och förtjusande.

Färdiga produkter är kolossalt dyra. Mossa GTI är 288 gram järnsulfat och resten vatten upp till 1 liter, i en briljant ejektordunk man kopplar på vattenslangen. För omkring samma kostnad köper man en större ejektordunk och 25 kg järnsulfat på allt-fraktfritt.se.

Samma ejektordunk funkar till Bensaltensid samt Fulstopp för tak och gångar. Bensaltensid är den aktiva ingrediensen i Tak GTI samt Grönfri – men till en bråkdel av priset.