Inomhus med järnvitriol? – Vad bör man tänka på?

Förvånas du när du hör de som säger att det behandlat golv med järnvitriol inomhus? Det möjligtvis låter en aning onormalt då man i vanliga fall använder sig av järnsulfat och vatten för att behandla gräsmattan mot mossa eller en blandning som är till för att vårda och påverka husväggar och andra träpartier utomhus.

järnsulfat mossa

Har man trägolv och trämöbler som kan behöva behandlas så är det sannerligen inte så dumt att ta till järnvitriolen. Det enda som man ska överlägga är hur man ska uträtta jobbet och hur det hela kommer att se ut. Det är inte alla som gillar den färg som uppstår då man behandlar en framsida med järnvitriol.

Hur målar man med järnvitriol inomhus?

Beroende på den produkt som man väljer så kan det vara så att man måste blanda till den färdiga färgen. Man möjligtvis får addera såpa och vatten för att få rätt konsistens. Därpå så kan man processa golv, vägg eller möbel med en normal pensel. Man stryker på och låter det hela torka in innan man fortsätter med eventuell lackning alternativt annan ytbehandling.

Det man ska tänka på då man målar med järnvitriol inne är att pulvret som man blandar med vatten kan upplevas som störande om man andas in det i alltför stor kvantitet. Det är betydelsefullt att man har bra ventilation både då man målar och då man låter det hela torka.

Precis som med andra renoveringsarbeten så är det självklart även betydelsefullt att rusta arbetet på korrekt sätt. Täcka golv och andra möbler med överdrag och se till att det finns väl om plats för arbetet. Skyddskläder och handskar är likaså att tillråda.

Är det farligt att jobba med järnsulfat?

Järnsulfatprodukter kan inte anses vara giftiga eller farliga men i pulverform så är det som sagt så att järnvitriol kan verka irriterande. Om du skaffar en fulländad produkt så kan den ha en försiktig frän lukt men den ska inte vara riskabel.

Kemiskt sett så är järnvitriolen ett salt och man använder den till flera olika saker såsom kur av mossa i gräsmatta samt på tak och dessutom inom läkemedel. När du behandlar trämöbler eller trägolv med järnsulfatet så kommer det att ske en reaktion som gör att järnsulfatet därefter sitter hårt i träet.

Behandlar du på korrekt sätt så bör det inte bli något damm över efter målningen och då finns det verkligen ingenting att oroa sig för. Med ett skikt av olja eller lack för att få en yta som håller lite längre så kan man inte säga att det skulle finnas någon hälsofara med att måla med järnsulfat inomhus. Klicka Här för mer detaljer mossmedel.

Hantering av möbler och prydnader med järnsulfatmålning

Man kan ju även behandla en möbel som är gjord av trä och det finns det minsann flera som gör med just järnsulfat. Pulvret blandas med vatten och diskmedel och sedan så gäller det att stryka på för att låta torka in.

Järnsulfat finns att handla billigt i olika storlekar på allt-fraktfritt.se, där finns dessutom smarta tillbehör för andra användningsområden för järnsulfat.

När behandlingen är genomförd så är det inte sällsynt att se att träet har blivit mörkare. En del anser att det här är hur bra som helst och roar sig vanligtvis med att måla med järnvitriol inne medan andra alls inte tycker om färgnyansen. Innan man testar på en möbel kan det vara idé att prova på en träbit.