Järnvitriol fasad eller tjärvitriol, vilket kommer att funka bäst?

Hur bör det trä man använder vid exempelvis ett husbygge användas? Många väljer att bearbeta med järnvitriol fasad som i stort sett är järnsulfat och vatten. Men det finns även tjärvitriol som kan komma med somliga fördelar.

mossa i gräsmattan

En vacker kulör på fasaden med järnvitriol fasad

Det är precis det där med färgen som får flera att välja att bearbeta träfasaden med järnvitriol. I själva verket så kan man bruka sig av järnsulfat till gräsmattan till väggar, men det kan vara förståndigt att inhandla en säck eller dunk som är särskilt till för väggarna med tanke på att man behöver få rätt järnsulfat dosering för träet.

Det som sker när man behandlar med järnvitriol är att träpanelerna kommer att omväxla i färg och bli en aning gråaktiga alternativt bruna. Precis hur de kommer att se ut beror på träets kvalitet samt hur gammalt det är. Man brukar förespråka att behandla träpanelerna före de monteras på väggen för bästa resultat.

Innan man genomför en järnvitriolbehandling så kan det vara klokt att testa på en oberoende bit av samma trä. På så vis så vet man exakt vilken ton man kommer att erhålla. Det blir ju en aning komplicerat att ångra sig då man redan har behandlat hela fasaden och då får man eventuellt måla om det inte blir en bra färgton.

Ifall man vill få mer än fager kulör på huset

Men nu är det självklart så att flera vill få mer än bedårande färg på huset. Med järnvitriolen så får man föga mer än färgen. Den kommer inte att skydda träet mot väder och vind. Då kan man istället satsa på tjärvitriol som även färgar men som samtidigt ger ett visst skydd.

En del tycker att det blir finare med järnsulfatet än med tjärvitriolen och väljer att smörja efter behandling för att få ett bättre skydd. Man kan erhålla lite annorlunda svar på vad som är bäst beroende på vem man frågar.

Den som säljer färg kommer ej att hylla järnvitriolen till skyarna av förståelig skäl så det gäller att tänka till själv före man bestämmer sig för hur fasaden ska behandlas.

Med tanke på budget och tidsplan

Det skall nämnas att järnvitriolen är billig, exempelvis på allt-fraktfritt.se. Detta är en produkt som man kan blanda själv och som man kan använda på så många annorlunda sätt därhemma. Beroende på om man ska processa med järnvitriol fasad själv eller om man betalar någon annan för att utföra jobbet så kan det hela kosta lite olika. Vill ni veta detaljer Klicka Här järnfosfat.

Det är angeläget att man tänker på att järnsulfat som droppar från väggpaneler kan missfärga andra material såsom stenar, plattor och annat som kan finnas omkring fasaden.

Täck över allt innan målning. Om man inte är säker på att man kan utföra jobbet på ett professionellt sätt så kan det bli bättre att leja någon som klarar det hela på ett smidigt sätt utan att färga andra omgärdande material.