Med mossrivare är mossan ett minne blott

Nej, man kan inte få dän all mossa som finns i trädgården med mossrivare. Mossa på stenplattor kan man ju inte riva bort med en maskin som är till för gräsmattan och följaktligen så kan det vara klokt att se på en lösning som kan funka universellt i trädgården.

ta bort mossa på stenplattor

Mossa i gräsmattan vad göra?

Låt oss se lite närmre på det där med att röja mossa…

Mossrivare mot mossa som sitter grundligt i gräsmattan

Mossan sitter rentav ej så djupt. Gräset har ett djupare rotsystem så man behöver ej ängslas för att mossrivare skulle eliminera gräset ihop med mossan. Men det ser ju icke så fint ut efter att man har rivit dän eländet. Gräset blir plötsligt kalt samt man får fläckar där mossan en gång satt.

Med mossa i gräsmattan vad göra är det flertal som undrar och mossrivning kan kännas som det ultimata svaret då den handgripligen innebär att man får undan stora partier mossa. Det kan helt enkelt kännas tillfredställande att inhämta ihop stora högar av mossa i en skottkärra men det betyder icke att detta är den bästa mossbekämpning som finns. Länk till ytterligare tips

Bättre sätt att utplåna mossan på

Det finns andra sätt att eliminera mossa på. Man kan exempelvis använda sig av järnsulfat samt vatten (100-200 gram till 10 liter vatten) för att ha ihjäl mossan. Detta kommer inte att utplåna ogräs i gräsmattan men mossan kan man bli av med utan att riva. Mossan kan enbart ligga kvar, den förvandlas till näring för gräset.

Den som väljer att använda järnsulfat mot mossan ska dock fundera på att man även tvingas gödsla för att erhålla ultimata resultat. Detta fastän järnsulfatet är ett näringsämne för gräs som ger grönare gräs.

allt-fraktfritt.se finns en spridarbom till vattenkanna så kan hastigt kan vattna ut järnsulfatblandningen. Där finns också en “ejektordunk” på 2,5 L som kopplas på trädgårdsslangen.

Järnsulfatblandning 200-250 g + vatten i volymen 1 liter fylls i dunken. Trädgårdsslangen kopplas på och så sprutar man gräsmattan, koncentratet i dunken späds ut 20 ggr. Snabbt och jätteenkelt, funkar även med Fulstopp.

Välj en metod som medför ett helhetstänk

Oavsett ifall man väljer att avlägsna mossan med mossrivare eller ifall man föredrar järnvitriol (ett annat namn på järnsulfat) mot mossa så skall man fundera på att hela tiden arbeta med en helhetsmetod. Det är sällan så att en sak kommer att skänka en förnäm gräsmatta. Man tvingas göra lite mer än noppa bort mossan.

För att gräset skall övermanna mossan så behöver det väl om näring och det behöver även vara tjockt. Det här åstadkommer man genom att gödsla, så mer gräs, och självfallet även genom att få bort ogräs.

Om du ser på en procedur för att få bort mossan i trädgården och inser att den har flera skilda punkter som förvisso kräver mer göromål men som tyder på att man här tittar på mer än själva mossan så har du sannolikt hittat rätt

Var därpå envis och vik inte från metoden! Detta är ett felsteg som många gör för att sedan klaga på att det inte fungerade. Med tiden så kommer det att funka med mossrivning såväl som med andra metoder.

Sprider man mossan i trädgården med mossrivaren?

Du eventuellt har hört att man minsann sprider mossans sporer med mossrivaren och det stämmer. Man kan få en situation där man får mer mossa än tidigare för att man med mossrivare sprider sporer över hela gräset. Med tanke på detta så kan det vara klokt att röja i kombination med järnsulfat och med andra viktiga knep för att göra gräset oattraktivt för mossan.