Mögel i badrum

Med tiden finns det risk för att badrummet kan angripas av mögel. Badrum är våtutrymmen och i skrymslen och vrår hopas tvålrester samt hudavlagringar. Det är här möglet trivs och växer. I mjukfogar mellan badkar eller dusch samt vägg frodas mögel om det får vara lite fuktigt och orört. En annan orsak till varför mögel gillar just badrum är för att det bortsett från fukten är varmt. Varm luft kan bära mer fukt och för den saken skull kan det bli mer fuktigt i ett varmt rum än i ett kyligt.

Mögel i Badrum

Det vanligaste möglet som förekommer i badrum är svartmögel. Det bildar svarta små prickar och är ytligt. Svartmögel innebär ingen stor hälsorisk och kan oftast lätt tvättas bort från kakel samt fogar.

Mögel i badrum bildas lättare då det inte finns ordentliga fuktspärrar utan vatten samt fukt från badkar och dusch kan tränga in i materialet bakom väggarna alternativt under golvet. Är väggar och golv inte tillräckligt försedda med fuktspärr kommer även mögelproblemet att återkomma snart igen trots att man har tagit bort det synliga möglet.

Mögel är inte alltid lätt att upptäcka. En del mögel, exempelvis svartmögel växer förstås på synliga platser så som fogar och dylikt, andra för med sig dålig lukt. Men en del varken luktar eller syns för blotta ögat. En del kan ha fått fäste innanför kaklet och det är först när man ska kakla om sitt badrum som man inser att det plötsligt rör sig om en större upprustning än enbart att byta kakel.

Om man anar att man har mögel i badrummet, alternativt någon annanstans i sitt hus med för den delen, kan man ta hjälp av en mögelhund, en specialtränad hund som med sitt fantastiska luktsinne kan påträffa mögel där en människonäsa inte räcker till. Man ska helst väcka misstankar om mögel om man har fuktskador i golv samt väggar. Sådana syns som bubblor under golvmattor och tapeter, missfärgningar och fuktfläckar eller att färgen flagnar. Länk till mer tips

Det första man ska ha i åtanke när man behandlar mögel är att få bort källan. Varifrån kommer fukten? Hur stannar den? Det ultimata sättet att få bort mögel är att helt ta bort det angripna materialet och ersätta det med nytt och torrt material. Ifall det inte är möjligt kan man rengöra med Fulstopp mögeldödande medel, men det tar inte bort mögelsporer, mykotoxiner eller illa lukt. Vid sanering av mögel bör man också se till att torka ut hela utrymmet, oavsett ifall man installerar nytt material eller om man tvättar det befintliga.

För att torka ut utrymmen kan man använda sig av avfuktare för bästa verkan. När man har fått bort möglet ska man se till så att man inte får tillbaka det. Detta gör man genom att ordna en fungerande ventilation så att man förhindrar att fukten stannar kvar onödigt länge i badrummet. Man bör även installera ordentliga fuktspärrar, i väggar och golv och gärna bearbeta ytorna med Tvärstopp.

För att kringgå fuktskador samt mögel ska man se till så att badrummet är rent, detta innebär regelbunden städning under badkar och i samtliga skrymslen och vrår, för det är som sagt där möglet trivs. Har man ett fräscht badrum så reduceras risken för mögel påtagligt!