Mögel i badrum

Mögel i badrum är ett vanligt problem. Det har att göra med att badrum är en av de definitivt bästa platserna för mögel och annan mikrobiell påväxt att leva och växa sig stora. I ett vanligt badrum förekommer det ofta gott om skrymslen och vrår, mellan fogarna, under badkaret, i duschens hörn. Listan kan bli lång.

Badrum är dessutom ofta varma och fuktiga, då de nyttjas just för att ta varma duschar samt bad. Mögel trivs utomordentlig i en miljö där det finns fukt. Sist men inte minst finns det också gott om mat för möglet i ett typiskt badrum, nämligen gamla tvålrester och hudavlagringar som fastnat i de ovan nämnda skrymslena och vrårna.

Vanligtvis uppträder mögel till en början som en dålig lukt. Det luktar unket och motbjudande. Detta kan uppstå innan möglet rentav blir synligen ordentligt upptäckbart. Den dåliga lukten utgörs av lättflyktiga organiska gaser som mögelsvampen släpper ifrån sig.

Ifall en miljö är fuktig under en längre tid kommer möglet ha lättare att tillväxa. Det kan hända ifall man har ett undermåligt ventilerat badrum och inte har för vana att öppna fönster och dörrar samt vädra efter att man har tagit en dusch alternativt ett bad. Imma och fukt blir då kvar och försvinner sakta.

Om man därutöver har små sprickor – de behöver inte ens vara synliga för blotta ögat – i badrummets kakel alternativt fogar så kan det resultera i att fukt och mögel tar sig in innanför kaklet. Det behöver då inte synas det minsta lilla på väggen och man kan rengöra hur mycket man önskar, för när man väl tar bort kaklet kommer det finnas en fullständig koloni mögel där innanför.

Hur ska man då få bukt på sitt mögelproblem i badrummet? Det första man ska göra är att ta reda på var möglet finns. Ifall man misstänker att man har fått mögel i sitt hus så kan man ta hjälp av en mögeltekniker som har en tränad mögelhund. Denna hund är specialiserad på att reagera samt markera på lukt som kommer från mögel.

För att bli kvitt möglet och framför allt mögelsporer som kan vara direkt hälsovådliga så rekommenderas det att man avlägsnar allt befintligt angripet material och byter ut det. Det är då angeläget att man inte lämnar kvar byggmaterial där det blir fuktigt då det i sig faktiskt inte är helt sällan förekommande orsak till mögel.

Om man inte kan eller vill avlägsna det angripna materialet kan det räcka med att man rengör med mögeldödande medel. Är det inte mycket mögel, utan enbart några svart prickar i fogarna kan man använda sig av tvättmedel, diskmedel alternativt något annat rengöringsmedel för att avlägsna möglet. Därefter tar man och torkar av kaklet med hjälp av ättika. Dessa metoder tar dock endast död på mögelsvampen, det tar inte bort de hälsofarliga sporerna. Ibland är dessutom fläckarna mycket svåra att få bort. Fulstopp

Oavsett om man har mycket eller en aning mögel i sitt badrum när man blir varse om det är det viktigt att se över anledningarna och eliminera risken för att få mögel återigen. Det ska förekomma bra ventilation i badrummet. Det måste även vara rent och städas frekvent, i samtliga skrymslen och vrår så att möglet inte kan ges grepp igen. Man lägger på Tvärstopp eller Fulstopp som skyddar framåt i tiden. Det gäller således att hålla det rent och torrt för att slippa mögel i badrum.