Takrengöring kan du lätt göra själv

Det är flertal som drar sig för att förvalta takrengöring måhända mest för att de tänker sig att detta måste bli krångligt. Men man tvingas ta hand om taket och med taktvätt så får man undan saker som mossa på ett effektivt vis.

Den största anledningen till att det är så angeläget att hålla rent på taket är att mossbeväxt samt gamla löv kan resultera I att taket skadas och tar in vatten. Detta kan resultera I betydligt större bekymmer än de man kan tänkas ha inför en rengöring av taket.

Professionell takrengöring alternativt amatörarbete, vilket blir bäst?

Ska man göra rent själv eller hyra in ett proffs? Vilket man väljer beror förstås på hur mycket tid man har över till den här typen av göromål. Men det kan vara gott att veta att man rentav kan komma långt med en aning Bensaltensid eller Fulstopp och en högtryckstvätt.

Det järnsulfat och vatten som man använder sig av för att processa gräset med kan man också stundtals (det färgar teglet mörkt så på de flesta tak går det inte) tillämpa på taket. Järnsulfat tak mår bra av är i stort sett samma sak som det man finner för behandling av mossa i gräset. Men det tar inte annan påväxt som lavar, mögel, alger osv. Det gör å andra sidan Fulstopp samt Bensaltensid.

Köp en dunk tak gti som du kan koppla vatten till alternativt handla en ejektordunk och blanda själv bensaltensid och vatten för att utbreda på taket. Tegelplattor kan få en annan färgton av järnsulfatet, men det här är icke så pass att man kommer att tänka mycket på det. Mossan har ju ändå ändrat färgen så det är knappt så att man med tvätt kommer att återfalla till originalet.

Faror som lurar däruppe på taket

Till skillnad från järnsulfat i gräsmattan så kommer man en bra bit över marken med blandningen som man vill utbreda på taket. Detta innebär förstås en del faror och man ska fundera på hur man tar sig upp och hur man står och går då man sprider blandningen.

När det därpå är dags för högtryckstvätt så tvingas man också fundera på hur man sprayar bort den döda mossan och annat smuts. Ifall man sprutar in vatten under tegelpannorna så kan man orsaka vattenskador på taket och det är ju icke så bra. För den skull låter många mossa och påväxt regna bort.

Tänk på att inhämta bra utrustning så att du kan arbeta säkert både då du sprider ut Bensaltensid eller Fulstopp och då du tvättar av med högtryckstvätten. Bra skor är ett måste och tillika handskar och skydd för ögon då mossbitarna skvätter åt samtliga håll.

Hur mycket ska man göra rent på taket?

En del kör tvätten en gång per år medan andra väntar tills man ser mossan återigen. Ifall man tänker sig att man använder Bensaltensid eller Fulstopp tak en gång per år så kanhända man inte ens kommer att se någon mossväxt då den aldrig får fäste. Vanligtvis varar en hantering över 4 år utan ny påväxt. Vill Du veta detaljer Klicka Här järnsulfat mossa dosering.

Man kan ju inte säga att man på en dag kommer att hinna med både gräsmatta samt tak då man möjligen har en enorm tomt och ett stort tak, men det är klart att det kan vara praktiskt om man planerar in takrengöring samt taktvätt en dag då man ändå är ute och jobbar med järnsulfaten för att på så vis tillvarata tid.