Vad bör man fundera på när huset måste målas

Det är inte alltid helt enkelt att måla hus även om det kan förefalla så. Det är några saker man måste tänka på när man inser att det är dags att måla om huset, igen. Valet av inte bara kulör utan framför allt färgkvalitet är givetvis det viktigaste. Lägg därtill hur man målar samt förarbete, så blir husmålningen inte något man gör i en handvändning. Men ifall man till det lägger till hur otroligt vackert ett nymålat hus är, så är det närapå ständigt värt mödan.

Färg till fasadmålning innehåller två saker, pigment och bindemedel. Bindemedlet kan antingen vara linolja, alkydolja alternativt vatten. Pigmentet å sin sida är antingen naturligt alternativt syntetiskt framställda.

Färgburkarna innehåller också tillsatser, så som gift mot mögel, dels för att undvika mögel i färgburken, dels för att undvika det på den målade fasaden. Tidigare var det oerhört typiskt med giftmängder i färgen, men efter strängare bestämmelser har det lett till att färgen har blivit relativt giftfri.

Giftfri färg är oerhört lovvärt, men dessvärre leder det ofta till att svartmögel och alger snart får grepp i fasaden som får de karakteristiska svarta små prickarna. Det kan uppträda efter enbart några månader efter att man har målat huset. För att bli fri från algerna samt möglet får man då lov att rengöra med algtvättmedel, vilket i sin tur eventuellt inte alla gånger är bra för miljön det heller. I skrivande stund finns inget bättre alternativ och väntan på en giftfri, mögelavstötande färg är stor.

Idag har man bara 2 möjligheter, spruta på Tvärstopp
utanpå färgen för ett skydd upp till 10 år eller Fulstopp
för ett skydd upp till 4-5 år.

Vad bör man använda för bindemedel då? Olje- eller vattenbaserat? Oljefärger, som består av exempelvis alkyd- eller linolja anses äga väldigt god duglighet att tränga in i träet och ger då ett gott skydd mot vatten och fukt. De skänker dessutom fasaden en blank yta. Vattenbaserade färger kallas för slamfärger och i den gruppen ingår t.e.x. Falu rödfärg. De är inte vattenprotektiva överhuvudtaget, men å andra sidan är de helt öppna för eftertork. En fasad målad med slamfärg får en glanslös yta.

Även förarbetet varierar mellan olika typer av färgval, dock inte i så markant utsträckning. I stort sett eftersöker man att få bort all överflödig färg som annars kan flagna när man har målat. När det gäller att måla hus med både olje färger innebär förarbetet att man skrapar bort färgflagorna med valfri variant av skrapa – det finns en uppsjö olika på marknaden, allt från billiga enkla trekantsskrapor till avancerade med hårdeggsblad som man kan byta ut. Har man slamfärg så räcker det med att borsta fasaden med hjälp av en hård stålborste för att få bort onödig färg.

Vart femtionde år behöver man även genomföra en mer heltäckande fasadrengöring, ungefär som en renovering av husets kulör. Då tar man bort all färg ner till träet med hjälp av värmepistol och skrapa.

När man har lyckats välja färg och skrapat rent huset så är det endast att sätta igång med det skojiga – att måla. Det är bra att tänka på att ha dugliga penslar när man ska måla stora ytor, den pensel som är dyrast i butiken kan mycket väl bli billigast i längden! En av de viktigaste sakerna att tänka på innan man ställer sig och börjar måla hej vilt är att känna till i vilken ordning man ska måla allting, ha en god arbetsorganisering helt enkelt. Vart ska man börja? Ska hela huset målas om i år, eller kanske halva nästa år? Vilka fasader ska i så fall målas i år?

Skall man penselmåla alternativt sprutmåla huset? Sprutmålning med de nya Wagnersprutorna är mycket snabbare, man kommer åt överallt. Framförallt är det betydligt roligare.

Har man gjort samtliga förberedelserna ordentligt så är det, trots en aning möda, inte så avancerat att måla hus, men resultatet blir utomordentligt!