Effektivisera LCHF-dieten med hjälp av Saigonkanel

Ett nytt hett diskussionsämne i lågkolhydratsvärlden är Saigonkanel, som uppvisar uppenbara tendenser på att ha ketosoptimerande egenskaper.

Vad är LCHF?

LCHF står för Low Carb High Fat och är en diet som de senaste åren haft oerhört genomslag i Sverige framför allt, men även i resten av världen. Denna diet påbörjas mestadels av människor som vill gå ner i vikt, men är gynnsam även för människor som önskar gå upp i vikt, som har problem med blodsockerbalansen eller med sockerberoende bantning gone
.

Egentligen mår alla bra av att dra ner på kolhydratintaget, det har nyligen konstaterats i en djupgående och oberoende analys. Man antar då att antalet LCHF:are kommer att bli ännu fler och i dagligvaruhandeln ser man mer och mer LCHF-relaterade matvaror.

Det finns oerhört många skilda tappningar av LCHF, vissa kör LCHF OCH enbart naturliga råvaror, medan andra helst gör bakverk sötade med sucralose och dricker Coca-Cola Light till maten. En annan sak som varierar tämligen mycket mellan olika LCHF:are är hur noggranna de är med sin kolhydratrestriktion. Ska man äta 0 gram, 5 gram, 10 gram eller 20 gram kolhydrater dagligen? Eller kanske ännu mer? Inga kolhydrater alls är ett oerhört tufft mål att nå, då får man leva på rent fett och protein – dvs. inga vegetabilier. En femprocentsgräns är generell bland de som vill gå ner i vikt snabbt och effektivt, men även här ges väldigt lite plats för minsta utsvävning. Det finns LCHF:are som äter upp mot 50 gram kolhydrater dagliga, så kallade liberala LCHF:are.

Vad som förenar samtliga dessa är en uppfattning om att kroppen mår bättre på mindre kolhydrater samt att ketos är ett tillstånd man gärna låter kroppen gå in i.

Vad är ketos?

Ketos är det tillstånd man hamnar i när glukosen upphör i blodet. För att underhålla den med energi tvingas kroppen skapa ketoner och dessa föredrar att ta energi från lagrat fett framför andra alternativ. När kroppen är i ketos, dvs. när den intar rejält med fett och protein och otroligt lite kolhydrater, så bränner den kroppsfettet i mycket högre utsträckning än annars.

Det finns de som inte ordentligt når ketos, hur innerligt de än anstränger sig för att exkludera kolhydraterna och en avancerad gissning är att deras insulinkänslighet är låg. Vad som nyligen visat sig är att denna kategori människor verkar slungas in i ketos om de adderar kanel till sin dagliga kost. Saigonkanel har därtill visat sig ge definitivt störst verkan.

Saigonkanel och «vanlig kanel» – skillnaderna

I det centrala Vietnams begsområden växer Saigonkanel. Det som vi kallar «vanlig kanel» är Kassiakanel som i sin tur skiljer sig från «äkta kanel», Ceylonkanel. Ceylonkanel är den svagaste av kanelsorterna och Kassiakanel är den som vi vanligtvis hittar ute i handeln. Den är tämligen stark, men inte tillnärmelsevis så kraftfull som Saigonkanel. Lite Saigonkanel i kaffet på morgonen och fettförbränningen påbörjas redigt.

Vad har Saigonkanelen för bra effekter vid en LCHF-diet

Kanel har länge varit känt som en blodsockersänkande krydda och också här är just Saigonkanel oslagbar. Genom att kanelen reducerar utsöndringen av insulin, som arbetar för att förvara energi i kroppens fettvävnad, så når kroppen snabbare ett ketogent läge. Så lite som ett halvt gram har visat sig ge verkan, men man kan inta 4 gram Saigonkanel per dag utan att riskera att drabbas av några riskfyllda bieffekter.