Maximera fettförbränningen med hjälp av Saigonkanel

Saigonkanel och annan kanel

Saigonkanel är en typ av kanel som odlas i Vietnam, den är nära besläktad med Kassiakanel, men sitter på avsevärt rikare arom – och för människan hälsofrämjande egenskaper.

Låt oss reda ut begreppen. Kassiakanel är den kanel som vi normalt stöter på i matvarubutikerna, den är billig och förmögen gällande smak och doft. Den innehar ämnet kanelaldehyd vilket är ett ämne med en mängd smarta egenskaper. Den innehar även ämnet kumarin, vilket kan vara farligt för människan ifall den intas i för rejäla doser.

Kassiakanel är den ordinära kanelen så att säga, men den äkta kanelen heter Ceylonkanel. Denna kanelsort är mildare vad gäller doft och smak, och har ljusare kulör. En stång av Ceylonkanel är bara rullad som en snäcka, medan en stång Kassiakanel är rullad i bägge ändar.

Saigonkanel är på flera vis lik Kassiakanelen, men är också kraftfullare. Den är starkare i smak, i doft, och i sin halt av såväl hälsofrämjande kanelaldehyd som det i viss mån skadliga kumarinet. Håller man sitt intag av Saigonkanel till max fyra gram dagligen får man dock inga negativa hälsoeffekter av kumarinet. Det räcker dock gott och väl för att erhålla de hälsosamma effekterna.

Blodsocker och fettförbränning

Människokroppen mår som bäst när blodsockret befinner sig i balans. Det finns olika sätt att se till så att det händer och den kroppsliga processen är mångfacetterad. Träning, intag av mat med lågt GI och även fullständigt avstå ifrån kolhydrater är alla gynnsamma sätt att hålla kroppen i gott tillstånd – och blodsockret under kontroll.

Ett annat vis är att inta kanel, och då helst Saigonkanel. Kanel har visat sig tydligt balansera blodsockret genom att den ser till att magsäckstömningen går långsammare samt att insulinkänsligheten ökar, vilket är en av flera fantastiska effekter som kanelen har på kroppen. Önskar man rivstarta fettförbränningen är Saigonkanel i kaffet, eller i frukostmålet, en superb början på dagen med tanke på att den stimulerar.

En balanserad blodsockernivå är i sig fördelaktig för fettförbränningen eftersom att den sänker insulinutsöndringen och därför lagrar mindre energi i fettvävnaden.

LCHF och Saigonkanel

Om man tillhör följarna av lågkolhydratsdieter såsom LCHF alternativt Atkins, så äger Saigonkanelen fortfarande en mängd fördelaktiga kvaliteter, t ex är kryddan ketosstimulerande – dvs. man erhåller en raketskjuts in i det effektiva fettförbränningstillståndet ketos. Kanelen åstadkommer också att energi lättare lagras i muskelmassan, i princip på samma sätt som insulinet åstadkommer när man tränar samt intar kaloririk mat.

Dosering av Saigonkanel

Det är angeläget att man har koll på vad man sätter i sig – och i vilken mängd. Det handlar om allting man äter, så även kanel. Saigonkanel består av hög procentandel av det verksamma ämnet kanelaldehyd – det som skänker alla dessa fantastiska effekter på kroppen. Men Saigonkanel är också rikt på kumarin, som inte är lika hälsosamt, framför allt kan kumarin ställa till det för levern om det överdoseras.

Man har funnit att max fyra gram Saigonkanel ska intas per dag, för den markant mildare Ceylonkanelen gäller sex gram som tak. Tydliga effekter på blodsocker samt ketos uppfattas dock efter mycket små doser, så man bör pröva sig fram för att hitta en dos som passar en.