Träning och Saigonkanel

Vad är Saigonkanel?

Saigonkanel är en sorts kanel som växer i Vietnam. Denna kanel, som fått sitt namn efter Vietnams största stad i södra delen av landet växer trots allt tämligen långt från Saigon (som idag heter Ho Chi Minh City), utan snarare i höglandet i Vietnams centrala delar.

Vad skiljer Saigonkanel från övrig kanel?

Kanel är inte så enkelt som man tror, det finns många skilda sorter av kanel och det som faktiskt är den äkta kanelen «Ceylonkanel», är inte den vi nyttjar för dagligt bruk. Ceylonkanel har mildare smak och mindre hälsofrämjande egenskaper.

Kassiakanel är vad vi kallar «vanlig kanel», det är den aromatiska kanel vi i regel finner i våra butiker. Kassiakanel är kraftfullare än Ceylonkanel, både i smak och i doft, samt ur hälsosynpunkt.

Saigonkanel är en nära släkting till Kassiakanelen, men är ännu mer omfångsrik än sin kusin. Saigonkanel innefattar 1-5% essentiell olja och denna olja har upp till 25 % kanelaldehyd i sig, vilken är den verksamma agenten som har så utomordentliga effekter gällande vår hälsa.

Saigonkanel och blodsocker

Att kanel sänker blodsockret är en av dess mest omtalade egenskaper – och Saigonkanel åstadkommer detta mest av samtliga kanelsorter. Personer med diabetes mår gott av ett dagligt intag av kanel och ligger man i riskzonen för att utveckla diabetes har man allting att vinna på att tillägga denna krydda i sin dagliga kost.

Vad kanelen gör är att den hämmar utsöndringen av insulin, vilket är det hormon som gör att vi lagrar fett istället för att förbränna energin. Ju mer man rör på sig, desto mer ökar fettförbränningen – det vet vi ju alla idag – och detta beror just på att träning höjer insulinkänsligheten.

Saigonkanel och muskeluppbyggnad

När man tränar för att bygga upp musklerna så vill man ju helst att energin man får i sig ska lagras – inte i fettvävnaden självfallet, men i musklerna. Insulin är anabolt och det finns mindre klipska typer som sprutar i sig insulin just därför att stimulera sin muskeltillväxt. fitne bantning te natural
På lång sikt är detta förödande för hälsan, men på kort sikt kan det ge mer uppumpad muskulatur.

Saigonkanel höjer fettförbränningen, som tidigare nämnts, men dessutom stimulerar kanelen till upptagning av energi i musklerna, så de som tränar för att gå ner i fettmassa och upp i muskelmassa får fördelar ur flera perspektiv av ett tillskott av Saigonkanel agligen. Dessa effekter har länge sagts inte vara kompatibla, men vad gäller kanel verkar det faktiskt fungera just så. Ibland är de enklaste lösningarna de ultimata!

Var hittar man Saigonkanel?

I vanliga livsmedelsbutiker hittar man sällan Saigonkanel, än så länge. Denna superkanel förväntas explodera i efterfrågan så raskt människor inser vilken potential den har för så många skilda grupper av människor.

Idag kan man inhandla Saigonkanel online, men kvaliteten kan skifta en del så det gäller att ha lite tur när man handlar. Har man väl hittat en trovärdig leverantör av Saigonkanel så bör man hålla sig till den.