Blanda egen sockerfri god likör som har smak från Cocorum

Det har blivit dags för en världsnyhet i form av en sockerfri liköressens som har smak av Cocorum från Gert Strand ABs utbud.

Det är en essens som innehåller smak av både kokos samt rom. Kokos är en smak som bidrar med en exotisk smakupplevelse enligt många, och en klassisk likör som har smak av kokos och rom är Malibu som har sitt ursprung från västindiska Barbados. När Malibu introducerades var den tänkt som ett enklare val åt bartendrar som ville servera något i stil med Pina Colada. Malibu blev raskt en omtyckt likör och blev en given beståndsdel i ett stort antal exotiska drinkrecept.

Vad skiljer Gert Strands liköressens från traditionell Malibu? Istället för att använda riktigt socker i essensen så är den framställd av sukralos som är ett sockerfritt alternativ men likväl 600 ggr sötare. Det är ett konstgjort sötningsmedel som i stort sett är fritt från kalorier.

Sukralos framställdes först 1976 och har blivit successivt godkänt för tillämpning runt om i världen. Men det var inte förrän 1994 som sukralos blev godkänt för bruk inom EU-länderna. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.

Varför sockerfri liköressens? Sukralos är ett betydligt bättre val åt diabetiker. Det beror på att det utsöndras omedelbart i kroppen utan att brytas ner. Det innebär att kroppens sockernivå hålls på en jämn nivå därför att ingen energi tillförs. En annan fördel med sukralos är att substansen är vattenlöslig vilket medför att ämnet inte lagras i den organiska vävnaden hos människan.

Vad blandar man lämpligtvis essensen med? Det rekommenderas att mixa den ihop med brännvin som har brist på kryddning och som har en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. Likör brukar emellertid ha en alkoholhalt på mellan 15-25 %. Det går bra att blanda essensen ihop med vodka om man är ute efter en starkare likör.

Essensen hälls i en större flaska som rymmer 750 ml. Vidare häller man i tre fjärdedelar ihop med alkohol och skakar om ingående. När flaskan skakats häller man i den resterande mängden alkohol och skakar om till dess allting har blandats redigt. När man har blandat färdigt en flaska är det viktigt att smaken av brännvinet samt essensen förenas på bästa vis. Således ska blandning stå och vila några dagar så att smakerna verkligen sätter sig.

Det kommer absolut leda till i en oerhört smakrik och härlig likör. Antingen dricker man den färdigblandade likören som den är med eller utan lite is, alternativt så använder man den till att blanda drinkar. Vill man först testa smaken av CocoRum och inte mixa en hel flaska så är det lämpligt att mixa 1/10-dels flaska, vilket är 2 ml essens som genererar 75 ml likör.

Den som än inte upptäckt hur smidigt och enkelt det är med den här typen av hembryggning har något att se fram emot. Många fascineras över hur snabb processen är. Därjämte skiljer sig denna sockerfria liköressens med CocoRum-smak inte från vanliga sockerbaserade likörer. Den gör ingen skillnad alls i sötma.