Mixa egen sockerfri god likör med smak av Irish Cream

En extremt eftertraktad liköressens är Irish Cream. Faktum är att en av världens mest kända likörer heter Baileys Irish Cream och lanserades på Irland på 1970-talet. Smaken är baserad på irländsk whiskey, grädde samt kaffe. Baileys har en mycket tilldragande smak som bidragit till dryckens populäritet. Karaktäristiskt för Baileys är att drycken har en rejäl doft samt en gräddig och oerhört söt smak.

Gert Strand AB har framtagit en exklusiv sockerfri liköressens med smak av Irish Cream med sukralos som sötningsmedel. Det är ett ämne fullständigt konstgjort och fritt från kalorier. Men låter det inte en aning konstigt med sockerfri likör? Faktum är att den sockerfria liköressensen från Gert Strand AB trots allt består av den eftertraktade sötman som förknippas med likör.

Sukralos som är ett syntetiskt sötningsmedel ersätter effektivt sockret. Det är ungefär 600 gånger sötare per viktenhet än socker. Det finns åtminstone två starka skäl till att välja sockerfri liköressens med smak av Irish Cream. Först och främst är sukralos ett perfekt alternativt sötningsmedel för diabetiker. Sukralos utsöndras raskt i kroppen men bryts inte ner. Kroppens blodsockernivå påverkas inte med tanke på att ingen energi tillförs. En annan fördel med sukralos är att ämnet är vattenlöslig vilket medför att det inte lagras i den organiska vävnaden hos människor.

Sukralos framställdes under 1970-talet och har sedan dess godkänts gradvis på marknaden som sötningsmedel. Inom EU blev sukralos godkänt först 1994. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.

Att tillverka likör med hjälp av essens är en okomplicerad typ av hembryggning. Processen går förhållandevis fort och är enkel och smidig. Det bästa av allt är att essensen inte skiljer sig i sötma eller i smak från vanliga sockerbaserade likörer, vilket man lätt kan förmoda.

Hur går man då tillväga för att blanda sin hemmabryggda likör? Liköressensen med smak av Irish Cream mixas med fördel ihop med okryddat brännvin. Det går självklart att blanda med kryddat brännvin ifall man vill vara mer äventyrlig och experimentera med smaker. Man måste då räkna med att inte erhålla en ren Irish Cream-smak men å andra sidan finns det möjlighet att blanda till andra smaker. En del möjligtvis bättre än andra.

En flaska liköressens består av 20 ml som genererar 750 ml likör. Spriten man blandar med kan variera mellan 15 % 40 % efter tycke samt smak. Men man ska ha i åtanke att likör vanligtvis har en alkoholhalt mellan 15 – 25 %. Den som föredrar att mixa med vodka kan förvänta sig en starkare likör.

Häll i essensen i en flaska som rymmer 750 ml. Fyll därefter upp flaskan med alkohol samt 2 dl kaffegrädde och skaka ordentligt. När flaskan är färdigblandad bör den få stå några dagar så att smaken av Irish Cream och alkoholen förenas på bästa vis. Den färdigblandade likören kan antingen drickas som den är med eventuellt en aning is. Alternativt användas till att mixa drinkar.