Sockerfri liköressens som har smak från Triple Sec

Den färglösa liköressensen Triple Sec har klara inslag av citrus och apelsin vilket är en fröjd för smak och doft. Typiskt för Triple Sec är att den har en tämligen hög alkoholhalt i jämförelse med flera andra likörer. Triple Sec har en klar doft av sin sötma samt syrlighet med en överlägsen nyans av citrusskal. Smaken används ofta i olika drinkar, men kan ibland ersättas av Cointreau.

Triple Sec finns dessutom som sockerfri liköressens i Gert Strand ABs utbud. För många är det otänkbart med sockerfri likör med tanke på att sötman i likör är så märkbar och karaktäristisk. Men att sockerfri likör skulle sakna sötma är en inkorrekt tolkning.

Istället för socker använder sig Gert Strand AB av sukralos i sin essens. Varför? Det finns två goda skäl. Det ena är att sukralos är fritt från kalorier vilket naturligtvis är fördelaktigt för de som tänker på figuren. Den sockerfria liköressensen passar dessutom utmärkt för diabetiker, vilket har varit en av baktankarna med produkten. Det är nämligen så att sukralos är ett bra sockersubstitut för diabetiker.

Tvärtom från socker så utsöndras sukralos kvickt i kroppen utan att brytas ned. Sockernivån i kroppen hålls således på en jämn nivå när kroppen inte ges någon energitillförsel. Ytterligare en styrka är att sukralos är vattenlöslig vilket får konsekvensen att ämnet inte lagras i den organiska vävnaden hos människor.

Sukralos är ett konstgjort ämne som är 600 ggr sötare än socker per viktenhet. Ämnet framställdes för första gången 1976 och har kommit att användas stegvis i takt med att ämnet blivit godkänt som sötningsmedel. Det var först 1994 som sukralos blev godkänt i Europa. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.

Att mixa sin egen likör är både smidigt, simpelt och går snabbt. Många som testat denna metod går sällan tillbaka till att köpa färdiga likörer. Därjämte är sockerfri liköressens som har smak av Triple Sec minst lika söt i smaken som vanliga likörer.

Det definitivt bästa är att mixa essensen med okryddat brännvin som äger en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. Vad beträffar Triple Sec så kan man med fördel välja brännvin med en alkoholhalt betydligt högre än 15 %. Genom att inte mixa essensen med kryddat brännvin slipper man riskera obehagliga överraskningar. Därmed inte sagt att det går att finna alldeles fantastiska smakkombinationer, men det resulterar ju inte i traditionell Triple Sec – likör. För övrigt går det bra att mixa essensen med vodka ifall man är ute efter en starkare likör.

När man blandar sin Triple Sec- likör så behöver man först och främst en tom flaska som rymmer 750 ml. Däri häller man sin sockerfria essens för att därefter blanda i tre fjärdedelar med alkohol. Flaskan ska sedan skakas ordentligt. Vidare häller man i den kvarvarande mängden av spriten och skakar flaskan ännu en gång. När man har en färdigblandad flaska likör är det betydelsefullt att låta smakerna förenas på bästa sätt. Därför bör flaskan få stå några dagar så att likören blir så god och smakrik som möjligt. En färdigblandad likör kan drickas som den är alternativt blandas i drinkar.

Vill man prova smaken utan att mixa en hel flaska går det bra att i en första omgång blanda en tiondels flaska, d.v.s. 2 ml essens till 75 ml likör.