Byt ut sockret till Erytritol

Erytritol är ett kolhydratämne som finns naturligt i bland annat druvor, päron samt meloner. Det är baserat på en sockeralkohol som finns naturligt vars kemiska struktur har likheter med både socker och alkohol. Erytritol är en 4-karbon linjär sockeralkohol, vars kemiska formel är C4H10O4. Ämnet blev godkänt av EU 2006, men fanns tidigare i Japan och USA från 1990 respektive 1997.

Erytritol skiljer sig från kolhydrater som exempelvis socker eller stärkelse. Det tas nämligen inte upp som energi i kroppen och utsöndras outnyttjat genom urinen. Erytritol är för den skull passande för den som vill inta en lågkolhydratkost och undslippa de onödiga kolhydraterna.

Erytritol produceras genom att jäsa druvsocker. Genom att addera vissa bakterier till druvsockret så sker omvandlingen till erytritol. Processen är till fullo okonstlad.

Dessutom innehåller inte erytritol en enda kalori, vilket är briljant i jämförelse med vanligt socker som innehåller 400 kalorier per 100g. dåligt med sötningsmedel

Kristallerna som utgör Erytritol smälter på tungan vilket brukar ge en upplevelse av att tungan kan kännas kylslagen. Det är dock en helt harmlös effekt som påminner om samma kylande effekt som Xylitol och mentol äger.

Intag av erytritol innebär inte blodsockerstigning och påverkar inte heller insulinsekretionen. Således passar erytritol mycket bra för diabetiker.

En klar fördel med erytritol är att kroppen behandlar ämnet annorlunda än andra sockeralkoholer. Eftersom erytritol är bland den minsta sockeralkoholen som det finns kännedom om så tas den upp till ungefär 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad.

Eftersom andra sockeralkoholer är större blir de blott partiellt absorberade i tunntarmen. Därför transporteras partiklar vidare till tjocktarmen och bryts ner av bakterier som producerar gaser samt fettsyror, vilket kan medföra lös mage.

Enligt EUs bestämmelser så får dock ingen form av sockeralkohol förekomma i dryck därför att det finns en utökad risk att få i sig större mängder socker genom att dricka. Fastän Erytritol är oproblematiskt ur det avseendet så tvingas ämnet innefatta samma lagstiftning.

Erytritol bör ej intas 3 år efter produktion ifall man utgår från bäst före-datum-rutinerna, men i själva verket har erytritol obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Erytritol säljs under flertal olika varumärken. Bland annat som Strösöt via Gert Strand AB. Produkten är förpackad på burk som innehåller 500 gram. Strösöt passar utmärkt för bakning. Det ser ut som socker och ersätter socker i både sötma och dosering. Erytritol skadar ej tänderna och fungerar dessutom som en antioxiant.