30% bättre insulinkänslighet ger bättre ketos med lite Saigonkanel I kaffet

Ketos stimulerar fettförbränningen

Ketos är ett ord som för bara några år sedan knappt var känt i allmänna kretsar, men idag är det ett ord på allas läppar. Ketos är ett kroppsligt läge som en stor del av svenskarna idag strävar efter att hamna i genom att lägga om sin kost till LCHF – Low Carb High Fat (lite kolhydrater mycket fett) . Andra dieter är Atkins och Skaldemans diet.

Vad är då ketos?

Ketos är när kroppen är i fettförbränningsläge i stället för kolhydratförbränningsläge.

Ketos verkar i kroppen när ketoner blir den energigivande substansen istället för glukos, som är det vanliga. För att detta skall kunna ske måste i stort sett alla kolhydrater (mjöl, socker, bröd, gryn, pasta) uteslutas ur kosten samt sedan måste glukoslagret i musklerna tömmas. När kroppen blir utsvulten på glukos så går den över till att producera ketoner, och denna arbetsgång kräver mycket mer handlingskraft, dessutom är ketonerna mycket fördelaktiga för fettförbränningen. I ketos är fettförbränningen konstant förhöjd oavsett om man tränar eller sitter helt stilla. Håller man på att banta så behöver man inte motionera för att gå ner i vikt och inte syssla med svält (kaloribantning) som även minskar muskelmassan.

Kanel är mer än «okej» vid en lågkolhydratsdiet

Länge har man rekommenderats att piffa opp maten med kanel om man vill undvika kolhydrater. Att kanel är «ok» under en lågkolhydratsdiet har nämligen varit känt sedan länge, men att kanelen i sig är direkt fördelaktig för att hamna i ketos är inte lika känt.

Saigon Kanel ökar insulinkänsligheten 29% vilket innebära att kroppen producerar mindre insulin, och ju mindre insulin – desto bättre!

Annorlunda kanelsorter fungerar förstås annorlunda bra, men bara en kanelsort fungerar riktigt bra – Saigonkanel . Den bästa kanelen för ketos är Vietnamesisk kanel (Saigonkanel) Cinnamomum loureiroi.
Hur kan man inta kanelen?

Kanel har ganska säregen smak samt det är antagligen inte så kul att förtära kanelsmakande mat dagarna i ända. Realitet är att det är ganska liten mängd kanel som skall till för att ge proportionerligt enorm effekt på ketosen. I kaffet alternativt teet är det väldigt gott med lite kanel, mindre än ett halvt gram är ganska lagom dosering. På detta vis får man en riktigt bra start på dagen samt fettförbränningsprocessen kickas igång redigt.

Kanel på grekisk yoghurt, på LCHF-gröt eller i LCHF-musli, i en mustig köttgryta samt i allehanda bakelse (på lågkolhydratsvis såklart!) är också fantastiskt gott. Man kan göra egen kanelglass, det är mycket godare än man kan ana, samt vill man piffa till den lite extra så kan man hava i ingefära oxå, alternativt en aning apelsinessens. Fantasin är som vanligt nyckeln till framgång.

Det enklaste är lite Saigonkanel i kaffet – det är gott.

Kanel hjälper även vid vanliga dieter

Det är inte bara strikta lågkolhydratare som kan dra fördelar ur ett regelbundet intag av kanel, realitet är att den som äter kolhydrater får stabilare blodsocker om den jämsides intar kanel. Så, lågkolhydratare uppnår bättre ketos med hjälp av kanel samt kolhydratsätare blir inte riktigt lika brutalt drabbade av kolhydraterna om de balanserar dem med kanel. En fantastisk smakgivare är vad den är – och underbart god!

Överdriven konsumtion av kanel kan vara farligt

Man skall förtära toppen fyra gram kanel per dag eftersom kanel innehåller ämnet kumarin som i stora doser samt efter långvarigt intag kan affektera levern negativt. Det skall dock ganska mycket till för att man skall förmå få i sig mer än fyra gram kanel per dag under en längre tid.