Erytritol

Erytritol – ett fantastisk sockersubstitut

Erytritol är ett kolhydratämne som finns naturligt i bland annat druvor, päron och meloner. Det är baserat på en sockeralkohol som finns naturligt vars kemiska uppbyggnad har likheter med både socker samt alkohol. Erytritol är en 4-karbon linjär sockeralkohol, vars kemiska formel är C4H10O4. Ämnet blev godkänt av EU 2006, men fanns tidigare i Japan och USA från 1990 respektive 1997.

Erytritol skiljer sig från kolhydrater som till exempel socker eller stärkelse. Det tas nämligen inte upp som energi i kroppen och utsöndras outnyttjat via urinen. Erytritol är således lämpligt för den som vill äta en lågkolhydratkost och slippa de onödiga kolhydraterna.

Erytritol produceras genom att svälla druvsocker. Genom att tillsätta vissa bakterier till druvsockret så sker omvandlingen till erytritol. Processen är till fullo okonstlad.

Därutöver innehåller inte erytritol en enda kalori, vilket är utomordentligt i jämförelse med vanligt socker som innehåller 400 kalorier per 100g.

Kristallerna som utgör Erytritol smälter på tungan vilket brukar ge en upplevelse av att tungan kan kännas kall. Det är dock en helt ofarlig effekt som påminner om liknande kylande effekt som Xylitol och mentol har.

Intag av erytritol innebär inte blodsockerstigning och påverkar inte heller insulinsekretionen. Följaktligen passar erytritol enastående åt diabetiker.

En tydlig styrka med erytritol Genom att klicka här är att kroppen behandlar ämnet annorlunda än andra sockeralkoholer. Eftersom erytritol är bland den minsta sockeralkoholen som det finns vetskap om så tas den upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad.

Med tanke på att andra sockeralkoholer är större blir de bara delvis absorberade i tunntarmen. Därför transporteras partiklar vidare till tjocktarmen och bryts ned av bakterier som producerar gaser och fettsyror, vilket kan leda till lös mage.

Enligt EUs bestämmelser så får dock ingen form av sockeralkohol förekomma i dryck eftersom det finns en utökad risk att få i sig större mängder socker genom att dricka. Fastän Erytritol är oproblematiskt ur det avseendet så måste ämnet innefatta samma lagstiftning.

Erytritol bör inte intas 3 år efter framställning ifall man utgår från bäst före-datum-rutinerna, men i själva verket har erytritol obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Erytritol säljs under många olika varumärken. Bland annat som Strösöt via Gert Strand AB. Produkten är förpackad på burk som innehåller 500 gram. Strösöt passar perfekt för bakning. Det ser ut som socker och ersätter socker i både sötma samt dosering. Erytritol skadar ej tänderna och funkar därutöver som en antioxiant.