Kan glukosamin häst göra att hästen blir mindre stel?

När en häst blir äldre så kan den precis som en människa drabbas av artros som yttrar sig som stelhet samt värk i leder. Det finns hjälp mot artros även för hästar, och det är rätt vanligt med kosttillskott som till exempel glukosamin häst som är till därför att smörja och lindra smärtan i den drabbade leden. Glukosaminet finns naturligt i ledvätskan och är betydelsefullt för broskets framställning. Men kan glukosamintillskott verkligen göra att hästen blir mindre orörlig eller är detta mest en hype?

Glukosamin häst mot artros

Vi vet idag att glukosaminfulfat kan bromsa artros. Detta är inga gissningar utan resultatet av flera olika studier om glukosaminets verkan i kroppen. Ifall en häst har problem med artros så kan det vara klokt att ge glukosamin häst därför att lindra problemen. Betydelsefullt i sammanhanget är att vi inte talar om ett botemedel mot artrosen. Glukosaminet omvandlas till hyaluronsyra som smörjer lederna för kroppen tillverkar för lite glukosamin när hästen blir ålderstigen.

Vill man ge glukosamin till häst så måste man förstå att det här inte kommer att bota artrosen och att det därmed kan vara så att man fortsatt har somliga bekymmer med stelhet även ifall man ser en lindrande effekt. Likaså att man fortsätta ge detta fodertillskott oupphörligen så hästen kan fylla på hyaluronsyra i lederna och inte har för lite ledvätska. Utan glykosamintilskott blir det omigen för lite ledvätska.

Vem tjänar på behandlingen?

När man vill behandla artros så är det självklart så att man är ute efter att bli av med värk och även att återfå flexibilitet. Med glukosaminfulfat, gärna kombinerat med msm, så kan man få en kraftfull effekt och se att hästen börjar röra på sig så som den gjorde många år tidigare, men man måste alltid fråga sig om hästen verkligen tjänar på detta.

Det kan ju vara så att stelheten samt ledproblemen beror på att hästen har blivit för gammal för den påfrestning som man utsätter den för. Ibland så får man inse att en häst liksom en äldre människa behöver anpassa livsstilen efter ålder. Då är det lämpligt att anpassa livsstilen efter hästen och ge glukosamin pulver endast för att hästen skall slippa lida och vara orörlig.

Ifall man ger hyaluronsyra häst, glukosaminpulver, msm samt andra tillskott, så bör syftet vara att bättra hästens vardag och inte att fortsatt få ut max av den. Med glukosaminsulfat, fysisk terapi och ett tempo som hästen orkar med så ger man den fortsatt hälsa, men man måhända får förstå att viss typ av träning och tävling inte längre är aktuellt, med eller utan glukosamin häst!

När ska man börja?

Det finns de som anser att man så snart som man upptäcker ledbesvär hos hästen ska sätta in glukosaminsulfat som en del av kosten. Det här kan ha preventiv effekt och helt klart hejda utvecklingen av artros men något som man måste ta reda på är vad hästen egentligen lider av. Om man inte själv är veterinär så kan det här vara besvärligt att diagnostisera och det är viktigt att ta kunnig hjälp för att fastslå vad det är som orsakar hästens problem med rörlighet. glukosamin mot inflammation.

Köp bra glykosamin

Det är alltså bäst att börja med behandling med glukosamin häst då man med säkerhet vet att hästen har ledbesvär orsakade av artros. Ifall man väljer att ge glukosaminet i förebyggande syfte för att kringgå ledbesvären så är det angeläget att man gör så med korrekt dosering. Se grundligt på burken hur mycket glukosamin som verkligen finns i preparatet och håll ett öga på hur hästen reagerar på det nya fodertillskottet.