Plastflaskor finns överallt

Plastflaskor är idag totalt färdigt i flertal bland flaskorna i vårt by, men så har det inte alltid sett ut. Definitionen av en flaska är en stabil behållare vars hals är smalare än dess kropp, längst upp finns ett hål som ibland kan förslutas. I komparering kan man ställa en burk vars öppning kommer direkt från kroppen. De första flaskorna har daterats till urgammal tid, man har hittat keramikflaskor i Kina samt glasflaskor på Rhodos och på Cypern. Dessa var mestadels av liten storlek och rymde med största sannolikhet don som parfym alternativt finare oljor.

Glasflaskor har existerat som en axiom i våra samhällen sedan många hundra år tillbaka. Vinproduktionen fick sig ett bastant höjning när man började förvara vinet i glasbuteljer alldenstund den då abrupt kunde lagras under längre tid. Än idag använder man glasflaskor för rödtjut samt alkohol, men oxå för många andra produkter som anses vara av lite finare sort. Säljer man sin dryck eller annan vara i glasflaska så kan man i regel per automatik sätta högre belöning på grund av lyxfaktorn. Exempel på vätskor som ofta säljs i glasflaskor: saft, vin, bira, parfym.

På centrum av 1900-talet slog plastflaskan igenom, man hade då tagit fram en effektiv plastsort som lämpade sig som förvaringskärl för vätskor, innan dess användes i stort sett blott glasflaskor samt metallcontainers. Plastflaskor stå sig idag allt från giftiga substanser samt alkoholer, till läsk, lemonad och kosmetik. Andra plastcontainers är också vanliga – dunkar, hinkar och burkar av olika slag.

Det finns en större efterfrågan på plastflaskor än man kan filosofera sig, men om man kikar runt en aning inne i ett varuhus så ser man inom kort hurdan mycket plastflaskor som minsann finns ute i handeln. Det mesta som säljs och som behöver hållas i täppt ett klimat hålls i plastflaskor.

Plastflaskornas fördelar gentemot glasflaskornas är ganska bevisande – särskilt inom massproduktion. Blott det att de väger en bråkdel och därjämte är mycket mer hållbara än glasflaskor gör att de vinner. Dessvärre är de inte på långa vägar lika attraktiva att beskåda på. Utseendet är plastflaskornas största avigsida.

Idag är många av de plastflaskor som tillverkas så kallade PET-flaskor. PET står för polyetylentereftalat vilket är de kemiska ingredienserna i plastsammansättningen. PET flaskor är bland annat ett mer miljövänligt alternativ mot fordom flaskor och återvinns till enorm del här i Sverige, på många ställen utomlands är det emellertid dessvärre lite mindre bra med den saken. Pantsystemet som finns i Sverige, där man får tillbaka pengar igenom att avgå in sina plastflaskor till återvinning, är ett mycket effektivt fason att se till att plasten kommer till rätt ort.

Ett annat fason att återvinna plastflaskor är att själv återanvända dem i hemmet, särskilt om ens förbrukning inte är så enorm. Dricker man mycket läsk, t ex, så kan det vara värt att begrunda över att satsa i en egen läskmaskin, partiell för att slippa så hög plastflaskkonsumtion. Med en egen läskmaskin återanvänder man sina plastflaskor hundratals gånger.

Plastflaskor brukar formas igenom formblåsning vilket gör att man till sin produkt kan ta fram en unik flaskform som sedan identifieras med flaskan, ett exempel här är ja Coca-Cola-flaskan som känns igen på sin design över hela världen.