Plastflaskor finns överallt

Plastflaskor är idag totalt färdigt i flertal bland flaskorna i vårt samhälle, men så har det inte alltid sett ut. Definitionen av en flaska är en balanserad behållare vars hals är smalare än dess anatomi, högst upp finns ett hål som alltemellanåt kan förslutas. I komparering kan man ställa en burk vars öppning kommer direkt från kroppen. De första flaskorna har daterats till förhistorisk tid, man har hittat keramikflaskor i Kina och glasflaskor på Rhodos samt på Cypern. Dessa var mestadels av liten storlek och rymde med största sannolikhet don som parfym eller finare oljor.

Glasflaskor har existerat som en självklarhet i våra samhällen sedan många hundra år tillbaka. Vinproduktionen fick sig ett bastant uppsving när man började deponera vinet i glasbuteljer alldenstund den då abrupt kunde lagras under längre tid. Än idag använder man glasflaskor för rödtjut samt sprit, men oxå för många andra produkter som anses vara av en aning finare art. Säljer man sin dryck eller annan vara i glasflaska så kan man i regel per automatik placera högre belöning på grund av lyxfaktorn. Exempel på vätskor som ofta säljs i glasflaskor: lemonad, vin, bira, parfym.

På centrum av 1900-talet slog plastflaskan genom, man hade då tagit fram en effektiv plastsort som lämpade sig som förvaringskärl för vätskor, före dess användes i stort sett bara glasflaskor och metallcontainers. Plastflaskor stå sig idag allt från giftiga substanser och alkoholer, till dricka, lemonad och kosmetik. Andra plastcontainers är också vanliga – dunkar, hinkar och burkar av annorlunda art.

Det finns en större efterfrågan på plastflaskor än man kan tänka sig, men om man kikar runt lite inne i ett varuhus så tittar på man snart hur mycket plastflaskor som faktiskt finns ute i handeln. Det mesta som säljs samt som behöver hållas i täppt miljö hålls i plastflaskor.

Plastflaskornas fördelar gentemot glasflaskornas är ganska bevisande – särskilt inom massproduktion. Bara det att de väger en bråkdel samt dessutom är mycket mer hållbara än glasflaskor gör att de vinner. Dessvärre är de inte på långa vägar lika attraktiva att titta på. Utseendet är plastflaskornas största nackdel.

Idag är många av de plastflaskor som tillverkas så kallade PET-flaskor. PET står för polyetylentereftalat vilket är de kemiska ingredienserna i plastsammansättningen. PET flaskor är bland annat ett mer miljövänligt val mot tidigare flaskor samt återvinns till enorm del här i Sverige, på många ställen utrikes är det emellertid dessvärre lite sämre med den saken. Pantsystemet som finns i Sverige, där man får tillbaka pengar igenom att avgå in sina plastflaskor till återvinning, är ett mycket effektivt fason att se till att plasten kommer till rätt ort.

Ett övrigt fason att återvinna plastflaskor är att själv återanvända de där i hemmet, särskilt om ens användning inte är så enorm. Dricker man mycket dricka, t ex, så kan det vara värt att begrunda över att investera i en egen läskmaskin, delvis för att slippa så hög plastflaskkonsumtion. Med en egen läskmaskin återanvänder man sina plastflaskor hundratals gånger.

Plastflaskor brukar formas igenom formblåsning vilket gör att man till sin produkt kan ta fram en unik flaskform som sedan identifieras med flaskan, ett föredöme här är ja Coca-Cola-flaskan som känns igen på sin design över hela världen.