Prova ny smakrik sockerfri liköressens som har smak av anisette

Anisette är en smak som är baserad på anis som har sitt ursprung runt medelhavet men började odlas i Sverige redan under 1300-talet. Det är vanligt att anisens frön används åt mycket och vad beträffar spritdrycker så används kryddan bland annat till likör. Smaken av anisette finns som likörssens och är ofärgad men har brist på inslag från lakrits som oftast brukar ingå i anisbaserade smaker. Å andra sidan påminner anis otroligt mycket om lakrits men anisette har en sötare smak.

Fulstopp

Likör som äger smak av anisette utgör en förtjusande kombination av alkohol och sötma. Dock innehåller likör överlag hög sockerhalt vilket medför att till exempel diabetiker får det besvärligt att njuta till den grad som de förtjänar.

Således har Gert Strand AB lanserat en sockerfri liköressens som har smak av anisette. Sötman i essensen härstammar från sukralos istället för socker. Sukralos är ett syntetiskt sötningsmedel fritt från kalorier som ersätter sockret i likören. Det är ett sötningsmedel som är cirka 600 gånger sötare per viktenhet än socker.

Sukralos är ett mycket bättre alternativ för diabetiker med tanke på att det utsöndras snabbt i kroppen utan att brytas ner. Det innebär dessutom att ingen energi tillförs och för den skull påverkas heller inte blodsockernivån.

Essensen blandas lämpligen ihop med okryddat brännvin som har en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. En otroligt ringa mängd av liköressensen bidrar till en vittomfattande smak av likör. Man häller essensen i en annan flaska som rymmer 75 cl. Därpå fyller man upp 3/4 med sprit och skakar. Därefter fyller man upp flaskan med resterande alkohol och skakar till dess allt har blandats. Det rekommenderas att låta den färdigblandade flaskan få stå och vila några dagar så att smaken av anisette samt brännvin förenas på bästa sätt.

Hembryggning är sällan så enkelt och förutom att den sockerfria Anisettelikören blir ofattbart god så går det därutöver fort. Denna sockerfria essens som har smak av anisette gör varken skillnad i sötma eller smak från vanliga sockerbaserade likörer.

Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer och örtoljor, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.