Absinthe, – den mest legendariska utav alla drycker

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, hittar man ingen mer legendarisk än absint.


Mer info här.

De mesta människor innehar antagligen en basal medvetenhet om att absint är, men de flesta utav dem vet blott några sanna fakta om sprit alternativt alkohol och bara en bråkdel utav dem innehar haft tillfälle att inneha ett glas av denna mystiska dryck före sej på bordet.

På grund av detta önskar jag med det här lilla inlägget presentera för eder läsare en del information om denna legendariska spritdryck samt se tillbaka på dess lysande förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint först gjordes.

Mycket berusande och kryddad med anis, sägs absint få varit uppfinningen av Pierre Ordinaire, en läkare från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att flera år före Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod kända för att äga fabricera en medicinsk tonic som bar en enorm likna med absint.

Ändå var det Ordinaire, inte Henriod systrar, som sålde formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som efter att etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att förlora sin bild som en läkemedelstonic samt blev mer känd för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, drömmar samt för att ge inspiration till konstnärer.

Således legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett faktum är att hon inspirerade så stora konstnärer samt författare som Degas, Erfaren Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde och Mary Shelley att alstra målningar samt böcker som har blivit klassiker i världens konst samt böcker.

När artonhundratalet gick mot sitt slut växte en lobby mot alkohol i allmänhet samt mot absinthe i synnerhet.

Så kallade vetenskapliga experiment gjordes för att förment bevisa att malörtens olja, en av de flera ingredienserna i absint, var riskabel samt giftig, även om bara en liten antal malört fanns i en absint butelj.

En annan evenemang som skedde i början utav nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett raserianfall och mördade hela sin familj.

Även om mannen hade en lång historia utav att vara gravt alkoholiserad samt missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

År 1912 gjordes absint olalgligt i många europeiska länder och AMERIKA.

Frankrike följde efter år 1915.

Kanske för att det var förbjuden frukt, innehar flera utav de falska rykten samt historier om farorna med absint fortsatt att leva vidare än idag, trots att inne vetenskap innehar visat att malört inte är mer skadligt alternativt bildar vansinne än någon annan naturlig ingrediens som pepparmynta olja alternativt vaniljextrakt.

Idag, i begynnelsen av 2000-talet, tas förbuden så sakteliga bort.

I de mesta europeiska länder är absint helt lagligt åter.

I USA (givetvis) är det fortfarande grundnorm mot att producera och sälja den, även om olika affärsverksamhet innehar hittat på potential att gäcka dessa förbud.

Att dricka absint är inte längre ett brott.

För en jänkare, innebär det att det är acceptabelt att dricka absint, så länge man handlar det från en juridisk, icke-amerikanska källa som du kan hitta Webben.