En tratt är bra i flera situationer

Att hälla över vätska från en behållare till en annan kan kräva en tratt. Åtminstone så underlättar en tratt och risken för spill blir mindre. Stundvis är vätskorna dyrbara och då vill man ogärna spilla. Till exempel kan det handla om att hälla över bensin till en bensintank, exempelvis tanken till båten. Brygger man drycker av olika slag hemma vill man ju inte gärna heller spilla. Att brygga exempelvis vin eller öl hemma kan ju vara ganska kostsamt både ekonomiskt och tidsmässigt, och då vill man ta vara på dropparna.

En tratt beskrivs som en konformad attiralj med en större öppning i ena änden och ett avsmalnande rör i andra. Vätskan häller man ner i den större öppningen. Typiska material på trattar är rostfritt stål eller plast.

Och att tratten blir smalare och övergår i ett rör innebär att det givetvis blir lättare att rikta där man vill att vätskan ska hamna. Vanligtvis vill man använda en tratt när vätska ska överföras till en behållare som har en liten mynning.

I köket används tratten flitigt. Den kan vara ändamålsenlig när man ska koka saft alternativt hälla upp ingredienser. Alltemellanåt kan det vara svårt att komma åt med tratten. Då kan man handla till ett slags böjbart förlängningsrör, men i många fall ingår sådant komplement när man handlar en ny tratt. tratt köpa.

glastratt