Så går du till väga om du blir ID-kapad

ID-kapningsbrotten utvecklas och förfinas i ett högt tempo och för den skull är det inte jämt givet vilka åtgärder som måste vidtas för de som drabbas. Checklistan ser likadan ut för såväl utsatta privatpersoner som företag, och en övrig gemensam sak är att man tvingas handla omedelbart. Ju fortare man agerar när man har blivit utsatt, eller ens endast misstänker att man har blivit utsatt, för ID-kapning, desto mindre brukar konsekvenserna bli – trots att de kan bli relativt stora ändå om man har otur och inte har vidtagit några preventiva säkerhetsåtgärder.

I boken finns en lång och bra checklista. Boken finns gratis som e-bok på biblioteken samt kan köpas på allt-fraktfritt. Klicka på bokomslaget för mer info.

Checklista

1. Först av allt ska man spärra alla sina kreditkort, det är i regel exakt kreditkorten som är av största intresse för ID-kaparna, även om del hellre satsar på att låna pengar i ens namn.

2. Kontakta banken! Ifall ID-kaparen försöker skaffa nya kreditkort, en ny bankdosa eller dylikt så är det banken som måste se till att dessa omgående förlorar sina värden.

3. Spärra ditt personnummer hos alla kreditupplysningsföretag, den som vill ta lån i ditt namn kommer att använda sig av ditt personnummer och kommer inte få ta ett lån om din identitet är spärrad hos kreditupplysningen. Idag finns det fem olika krditupplysningsföretag i Sverige:
-UC
-Soliditet
-Syna
-Creditsafe
-Business Check

Mer information: På den här sajten

4. En polisanmälan ska göras i ett så tidigt skede som genomförbart. Ju snabbare man får igång polisen med ens fall, desto större möjlighet har man att reda ut det.

5. Ifall ens körkort blir stulet bör man rapportera detta till Transportstyrelsen, samt anmäla det till Polisen. Om det handlar om ett försvunnet ID-kort bör man anmäla händelsen till utfärdaren av kortet, och Polisen.

5. Den som känner sig oroad efter ett ID-kapningsattentat kan kontakta Stöldskyddsföreningen för stöd samt vidare råd, denna tjänst är kostnadsfri.