Med mossor i trädgården så kan det bli mycket arbete till våren

Det finns de som beskriver mossa som mjuk och vacker, och visst, ifall man tänker sig fina John Bauer teckningar samt djupa skogar så kan det väl vara fint med mossor, men i trädgården så ser vi helst att mossan håller sig undan.

Nu är det emellertid rätt vanligt med grön mossa och andra typer av mossa i gräset samt på andra platser i trädgården och därmed så är det angeläget att fundera på hur man på ett effektivt sätt kan bli av med detta naturliga inslag.

järnsulfat mot sniglar

Ska man avlägsna mossor alternativt låta de bli kvar i trädgården?

För otaliga så är det alldeles självklart att man ska avlägsna mossor som får grepp i trädgården. Dessa må vara mjuka att gå på men vill man ha bra gräs så måste man avlägsna mossa. Det här gör man enklast med ett bra mossmedel. Här är järnsulfat på gräsmattan att förorda eftersom detta är ett naturligt medel, skänker gräsmattan näring samt påverkar gräset på ett gott sätt.

Man kan självklart även jobba med moss-riv men ifall man inte börjar med att först tillintetgöra mossan med järnsulfat, eller järnvitriol som det också kallas för, så kan det vara komplicerat att segra mot mossväxten. Man tvingas döda mossan först före mossrivning, annars sprider man blott den.

Vill du ha ett bra gräs så ska du avlägsna mossorna, men ifall du föredrar en naturtomt så är det ju bara att låta mossa och lavar hållas så att din tomt till sist ser ut som en bit av skogen.

Mossa som sätter sig på trä, sten och tak

Mossan sätter sig inte enbart i gräsmattan och då man blandar järnsulfat samt vatten (100-200 g till 10 L vatten) så kan man passa på att spraya på stengångar och andra platser där stenarna sakta men bestämt täcks av ett grönt alternativt brunt växtlager. Järnsulfatblandningen kan färga somliga ljusa stenplattor, då använder man Fulstopp eller Bensaltensid istället. Klicka Nu för mer information mossa på stenplattor.

Då man ska bearbeta andra delar av trädgården och utemöbler av trä så kan man välja särskilda mossmedelsprodukter, Bensaltensid utspädd 32 gånger alternativt Fulstopp är möjligen det bästa. Järnsulfat tak mår bra av kommer förstås i förpackningar som är tänkta för den här typen av hantering.

Även ifall de annorlunda mossmedlena innehåller samma sak, nämligen järnvitriol och vatten, så kan de ha lite annorlunda utformning. Med tanke på det här så är det intelligent att kora en produkt som är tänkt för den yta som skall behandlas och att man använder sig av korrekt järnsulfat dosering när man blandar järnsulfat med vatten, därför att få den önskade effekten.

Enklare behandlingsmetoder för att bli av med mossväxt

Då mossan ska bort så kan man få en massa arbete beroende på den procedur som man väljer. Det kan bli mödosamt att röja mossa och har man en otymplig vattenkanna så är det heller inte så komfortabelt att sprida järnsulfat samt vatten över grön mossa som spritt sig över hela trädgården.

På allt-fraktfritt.se finns järnsulfat att införskaffa billigt och 2 smarta tillbehör. En spridarbom som är 62 cm bred samt passar på vattenkannor, man vattnar ut järnsulfat hastigt.

Därtill en än smartare ejektordunk där man fyller järnsulfatblandning 200-250 gram järnsulfat per liter vatten, kopplar vattenslangen samt sprutar gräsmattan. I munstycket blandas järnsulfatkoncentratet och vatten så att koncentratet späds ut 20 gånger.

Det går att bearbeta på enklare sätt med smarta mossmedel som dödar mossor utan att utgöra en fara för miljön. Tänk också på att förbereda arbetet på rätt sätt. Tänk på att nyttja skyddsglasögon under behandlingen.